Almanya’nın Bayern eyaletine bağlı Coburg savcılığı, Türkiye’nin Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 35 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan ve şimdiye kadar yakalanamayan firari sanık Murat Sonkur’un iade edilmesi için herhangi bir talepte bulunmadığını bildirdi. 

Coburg eyalet savcılığı Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) adına ‘Sivas davasını’ takip etmek üzere görevlendirilen ve Hamburg’da yaşayan avukat Mahmut Erdem’e gönderdiği dilekçede firari sanık Murat Sonkur’un ‘iade edilmesi konusunda’ Türkiye’den hala resmi bir talep beklediklerini kaydetti. 

Avukat Mahmut Erdem yaptığı açıklamada Türkiye’nin muhalif kesimin Türkiye’ye iade edilmesi için kırmızı bülten çıkardığını buna rağmen Madımak katili gibi islamcıların kollandığını ileri sürdü. 

Erdem ‘ Alman Savcılığı Murat Sonkur’un Almanya’dan Türkiye’ye iade edilmesi için gerekli hukuki işlemleri başlatmak istiyor. Ancak bugüne kadar Türkiye’den ve mahkemelerinden hiçbir bilgi aktarılmıyor. İade talebinde de bulunulmuyor. Türkiye’nin talebi olmadan Alman mahkemeleri bir şey yapamaz. Türkiye’deki hukuk devlet ilkesinin çiğnendiğini Sivas davasında da açıkça görmekteyiz’ dedi. 

MUHALİFLER KIRMIZI BÜLTENLE ARANIRKEN, İSLAMCILAR KOLLANIYOR

Erdem  ayrıca  Türkiye’de Erdoğan hükümetinin kararıyla muhalif kesimler hakkında kırmızı bülten çıkarılarak, iade talebinde bulunduğuna dikkati çekerek ‘ Son günlerde sosyal medyada paylaşımlardan dolayı yurtdışında muhalifler kırmızı bültenle gözaltına alınıyor ve Türkiye’ye iadesi isteniyor. 35 kişinin ölümüne yol açmış, adresi belli ele başı firari sanık hakkında ise bir iade talebinde bulunulmuyor. Bu hukuksal bir rezilliktir ’ dedi. 

Murat Sonkur’un Almanya’da da yargılanması için gerekli bilgilere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Erdem, firari sanık hakkında dosyanın Almanya’ya iletilmesi gerektiğini savundu. 

Erdem, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde davası görülen Sivas katliamının baş sanığı Murat Sonkur’un Almanya’da yaşadığı adreslerin tümünü tespit etmişti. 

Erdem, Murat Sonkur’un Almanya’da yaşadığını, tüm ikamet adreslerinin tespit edildiğini ve bilgilerin tümünün Türkiye’ye Sivas davasının mağdur avukatlarına gönderilerek mahkemeye sunulduğunu söylüyor. Ancak mahkeme, şimdiye kadar bu bilgileri işleme almadı.

Türkiye’de kitlesel katliam suçu işlemiş sanıkların Almanya’da da yargılanabileceğine dair ilgili yasaların mevcut olduğunu belirten Erdem Sonkur’un tutuklanması gerektiğini savunuyor.


Süheyla Kaplan