Barbaros Şansal'ın etkinlikte 'Türkiye dışında modacı değil daha çok 'Aktivist' olarak tanınıyorum ve Silivri bir hapishane değil, artık akademi oldu" sözleri dikkat çekerken, izleyicilerden de beğeni aldı.

‘‘Literatürk” Kültür Merkezi Grend’in desteklediği Semra Uzun-Önder ve Filiz Doğan’ın ekibinin rejisinde her yıl düzenlenen bir Alman-Türk ortak Edebiyat Festivali.

Festivalde bu yılki slogan “Cesaret” idi. Literatürk’ün programında okuma akşamlarının yanı sıra oyunlar, müzik, kabare, okullarda yapılan etkinlikler, sergiler, yazarlarla buluşma ve çeviriler de bulunuyor.  

Türkiye’de demokrat, muhalif ve insan haklarından yana duruşu nedeniyle biri İstanbul/ Atatürk Havaalanı’nda olmak üzere iki kez linç girişimine maruz kalan, bir süre tutuklu kalan Barbaros Şansal sadece Türkiye’de değil tüm Avrupa’da, dünyada da tanınmış bir modacı. 

Aralarında Almanca da bulunan beş farklı yabancı dili konuşabilen Şansal, çevirilerini Sabine Adatepe’nin yaptığı CASA Grillo Tiyatrosu salonunda gerçekleşen edebiyat akşamında Silivri Hapishanesi’nde yazdığı 'Linç' kitabını ve hapishanedeki çok zor geçen yaşam koşullarıyla birlikte adalet mücadelesine adanmış hayatını anlattı.    

'SİLİVRİ BİR HAPİSHANE DEĞİL, ARTIK AKDEMİ OLDU‘

Barbaros Şansal’ın Essen’deki edebiyat akşamına ilgi oldukça fazlaydı. Ziyaretçilerin çoğunluğu Türkiye kökenlilerden oluşan salon doluydu. Şansal Essen’de şunları söyledi: ‘‘Yurtsever bir insan olarak var olan duruma seyirci kalmayı içime sindiremiyorum. Tüm hukuksuzluklara karşı mağdur insanlara desteğim ve onlarla dayanışmam devam edecek. Silivri artık bir hapishane değil akademi oldu. Çok sağlıksız bir ortam var orada ama direnmek zorundasınız. Bugün Avrupa’da beni modacıdan daha çok aktivist olarak tanıyorlar ve müthiş kabul görüyorum en üst düzeyde bu da beni mutlu ediyor”.  

On gün süren Literatürk’te Nasyonal Sosyalist (NSU) adlı Irkçı Yeraltı Örgütünün katlettiği Türkiyeli kurbanların mağdur ailelerinin avukatı Mehmet Daimagüler, öykü yazarı Osman Engin, Kerim Pamuk ve Ayşe Kulin gibi önemli edebiyatçılar ile farklı uluslardan tanınmış yabancı yazarlar da kitaplarıyla konuk oldular.  

Barbaros Şansal Essen’deki okuma akşamının soru-cevap bölümü  sonrası soluk soluğa okunacak olan Linç kitabını da okuyucularına tek tek imzaladı.

Mehmet Tanlı / Essen