Mısır'da bir mahkeme, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2011 yılında İslamcı militanların bir cezaevinden firarında rol oynadığı iddiasıyla yargılandığı davada idam cezasına hükmetti.

Mursi'yle birlikte yargılanan sanıklardan 106'sı hakkında da idam kararı verildi. Kararlarla ilgili Mısır Müftülüğü'nün de görüşü sorulacak. Ancak Müftülük kararı onasa bile sanıkların yüksek mahkemeye temyiz başvurusu yapma hakkı var.

Hapishane baskını olarak bilinen olayda 100'den fazlası firari 130'dan fazla sanık, Ocak 2011'de dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan protestolar sırasında bazı cezaevilerine ve karakollara saldırarak askeri yetkilileri kaçırmakla suçlanıyor.

Mahkemenin haklarında idam cezasına hükmettiği sanıklar arasında Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi ile Müslüman Kardeşler'in liderlerinden Muhammed Bedii ve hareketin önde gelen isimlerinden Saad el Katatni ile İsam el Aryan da bulunuyor. Devrik cumhurbaşkanı Mursi, görevde olduğu sırada düzenlenen protestolarda eylemcilerin hedef oldukları tutuklama ve işkence uygulamaları nedeniyle yargılandığı davada da 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mursi, 2013 yaz aylarında ordu tarafından düzenlenen darbeyle görevinden alınmıştı. Mısır'ın demokratik seçimlerle iktidara gelen ilk cumhurbaşkanı olan Mursi yönetimi 2013 yılında askeri darbeyle devrildiğinden beri Mısır'da Müslüman Kardeşler örgütü yasaklandı, binlerce üyesi tutuklandı, yüzlercesi idama mahkum edildi.

Mursi, iktidarının birinci yıldönümündeki protesto gösterilerinin ardından askeri darbeyle devrilmişti. Mursi'nin yargılandığı davalarda hedef olduğu suçlamalar arasında, ''Casusluk yapmak, Mısır'da Hamas, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları'yla birlikte saldırılar planlamak, Al Jazeera televizyonu aracılığıyla Katar'a devlet sırlarını sızdırarak ülke güvenliğini tehlikeye atmak'' iddiaları da bulunuyor.