Yalova Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, Bursa İl Başkanı Hasan Toktaş, Yalova İl Başkanı Hasan Topçular, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ile partililer katıldı.

Konferansta konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) merkezinde Türkiye’nin bulunduğunu söyledi.

Yalçın, “Fotoğrafın eski adı şark meselesi, bugünkü adı Büyük Ortadoğu Projesi. Büyük Ortadoğu Projesi dendiğinde hatırlamamız gereken coğrafya Kuzey Afrika’nın tümüdür. Bugünkü Türk Cumhuriyetleri’nin bütünüdür. Suudi Arabistan’dır. İran, Kafkaslar, Türkiye’dir. Zihninizde çizdiğinizde bu projenin merkezinde Türkiye vardır. O sebeple de son durak Türkiye’dir. Bu projenin hitap ettiği bölge budur. Hitap ettiği kitle ise Müslümanların tümüdür. Müslümanlar içerisinde de özellikle de Türklerdir. Tıpkı şark meselesinde olduğu gibi” dedi.

"MİLLİ KONULARDA ACZİYET BU İKTİDARIN VAZİFESİ"

Projeyle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Yalçın, milli meselelere karşı hiçbir direncin gösterilmediğine dikkat çekti. Yalçın, “Büyük Ortadoğu Projesi’nin eşbaşkanıyım diyen bir başbakanın 10 yıldır Türkiye’yi yönettiği düşünülürse Büyük Ortadoğu Projesi’nin amaçlarının ne denli başarılı olduğu, adım adım gerçekleştirildiği bu coğrafyada çok daha rahat anlaşılacaktır. Milli meselelere karşı son günlerde hiçbir direncin gösterilmemesi, hiçbir ciddi adımın atılmaması tam tersine özelikle milli konularda acziyet göstermek suretiyle Türkiye’nin başkalaştırılmasına sebep olmak, 10 yıldır bu iktidarın vazifesidir ve bunu da adım adım gerçekleştirmektedir” diye konuştu.

“TÜRKİYE TERÖR İHRAÇ EDİYOR"

Dış politika alanında da eleştirilerde bulunan Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belki cumhuriyet tarihi boyunca Yunanistan ile hiç anlaşamadık ama bu iktidar, iktidara geldiği andan itibaren ‘çözümsüzlük çözüm değildir’ doktrini ve ilkesiyle Kıbrıs’ta çok ciddi bir çıkmaz yaratmıştır. Hala çözemiyoruz. Doğu'da Ermenistan ile ilgili bir milli maç üzerinden güya dış politik meselelerimizi çözme gayreti içerisindeyken iki notanın arka arkaya verilmesiyle birlikte bırakın Türk-Ermeni ilişkilerinin düzelmesini dünyadaki birçok devletin parlamentolarında 1915 olayları bir soykırım olarak adlandırılmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyeti devleti ise hiçbir yaptırımı olmaksızın adeta bu tabloyu seyretti. İran’a gelelim. Ciddi anlamda bir meselemiz olmayan İran ile son dönemde, bu iktidar zamanında problemler oluşmaya başladı. İran, Kuzey Irak, Suriye, güneydeki tüm komşularımızla şu anda problemliyiz. Problemli olmamızın çok daha mahsuru tarafı bu problemlerin tümü bu coğrafyalardan, bu sınırlardan Türkiye terör ihraç ediyor. Bir dışişleri bakanı göreve gelirken adeta bir doktrin niteliğinde sıfır sorunlu dış politika iddiasıyla geldi. Bugün gelinen noktada bırakınız sıfır sorunu dış politikada her şey sırf sorunlu oldu. Sıfır komşulu bir dış politikaya dönmeye başladık.”



ÖÇ(FK/AK)