Alman Haber Ajansı'na göre (DPA) dün gerçekleştirilen CDU parti kongresinde uzun bir tartışmadan sonra İslam Toplulukları ile Hamburg eyalet yönetimi arasında imzalanan sözleşmenin sona erdirilmesi gerektiği oy çokluğuyla kabul edildi. Alevi kuruluşlar ile imzalanan sözleşmeye ise devam edilecek.

CDU Kadın Birliği Temsilcisi Jessica Hallermeyer, parti kurultayında yaptığı konuşmada sözkonusu kuruluşların geçmişte, entegrasyonu teşvik etmeye ve liberal, demokratik anayasa değerlerine saygı göstermeye istekli olmadıklarını ileri sürdü. DİTİB başta olmak üzere bu kuruluşların Almanya'daki Müslümanları etkilemek için yabancı hükümetlerin etkisi altinda faaliyetler yürüttüğüne işaret eden Hallermeyer "Milliyetçiliğin yayılması, Hıristiyanlara, Yahudilere ve ateistlere karşı kışkırtma ile bu insanların desentegresyonu teşvik edilmiştir” dedi.

CDU Kiliseler, Dini Cemaatler İçişleri Komisyonu'ndan sorumlu üyesi ve Federal Milletvekili Christoph de Vries “Eğer milliyetçi ve islamcılar yurtdışından geliyorsa onları mahkemelere atamazsınız ancak onlara sınırlarını göstermelisiniz” dedi. Vries ayrıca DİTİB'in Türkiye'deki anayasa referandumunda Almanya'daki Türkiyeli seçmenler üzerinde doğrudan Ankara'nın etkisi altında çalışmalar yürüttüğünü öne sürdü.

CDU Dini Politikalardan sorumlu üyesi ve Hamburg eyaleti milletvekili Dietrich Wersich ise Hamburg Nord bölgesinde DİTİB içindeki yöneticilerin liberal olduğunu belirterek, Müslüman kuruluşlar ile sözleşmenin fesh edilmesinden ziyade  onların uyarılması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

DİTİB'İN ANKARA İLE DOĞRUDAN BAĞLANTISI VAR

CDU'lu politikacı ve aynı zamanda Almanya Kürt Toplumu Başkanı olan Ali Ertan Toprak ise dün parti kurultayında yapığı konuşmada DİTİB'in Ankara ile doğrudan bağlı olduğu müddetçe Müslümanlar ile devlet anlaşmasına devam edilmesinin çelişkili olduğunu belirtti.

DEMOKRATİK BİR ÜLKEDE SİYASAL İSLAMIN DESTEKLENMESİ SÖZKONUSU OLAMAZ

Toprak “DİTİB başta olmak üzere diğer Müslüman kuruluşlara Almanya'da yeteri tolerans tanınmıştır. Ancak bu kuruluşlar Müslümanların Almanya'da entegrasyonu için çaba göstermedi. Bu kuruluşlar siyasal islamı desteklemektedir. Demokratik bir ülkede siyasi islamın desteklenmesi sözkonusu olamaz. Eğer CDU iktidara gelirse Hamburg eyaletinde devlet anlaşması fesh edilecek. Aleviler ile imzalanan anlaşmaya ise devam edilecek” dedi.

DİTİB ERDOĞAN'IN DOĞRUDAN GÜDÜMÜNDEDİR

DİTİB'in doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan”in etkisi altında çalışmalar yürüttüğüne dikkati çeken Toprak “Ankara tarafından doğrudan yönlendirien bir kuruluş Almanya'da muhatap alınmamalı. DİTİB içerisinde bazı liberal isimler olabilir. Ancak DİTİB üyesi olduğu müddetçe onların da tarafsız politika izlemeleri mümkün değildir” şeklinde konuştu.

CDU içerisinde aktif Türkiye kökenli “Bedo” lakaplı Bülent Kayaturan ise parti kurultayında DİTİB ile senato arasında imzalamış sözleşmesinin devam etmesi gerektigi yönünde görüş bilirdi.

SÜHEYLA KAPLAN