Almanya’da en son yayınlanan savunma raporuna göre,  silah satışları 2015 yılından beri rekor düzeye ulaştı ve tespit edilen silah sevkikatından elde edilen gelir 6,85 milyar euro  olarak tespit edildi.

ABD, Rusya ve Çin’le birlikte en çok silah ihracatı yapan ilk üç ülke  arasında yer alan Almanya’nın en çok silah sattığı ülkelerin başında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen gelmekte.

Federal Hükümetin 2016 yılı sonucu savunma raporuna göre silah satışlarında rekor düzeyine erişildiği  ve bu oranla silah satışlarında Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri ile yarıştığı ifade edildi.

Almanya’nın en çok silah sattığı ülkeler arasında Cezayir  de bulunuyor. Suudi Arabistan 484 milyon Euro, Güney Kore 205 milyon Euro ve Birleşik Arap Emirlikleri 85 milyon Euro değerinde silah alımı ile listenin ön sıralarında yer alan ve AB ve NATO üyesi olmayan ülkeler.

Bilindiği  gibi Almanya IŞİD’e karşı mücadele etmek amacıyla Peşmerge güçlerine de 70 ton askeri malzemenin yanı sıra 500 adet G36 tüfeği, 100 Milan füzesi ve 3 adet Dingo 1 tipi zırhlı araç da ihraç etmişti.

Almanya, IŞİD’e karşı mücadele etmesi amacıyla 2014 yılında peşmerge güçlerine silah göndermeye başlamış, Kuzey Irak’a giden bir grup Alman askeri de, peşmergeleri burada eğitmeye başlamıştı.

MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ

Yeşiller Partisi Miletvekili Jürgen Trittin Merkel hükümetinin diktatör rejimlerine ve savaş bölgelerine silah sevkiyatının derhal durdurması gerektiğini bildirdi.

Sol Parti ise silah satışının tamamen durdurulmasını savunuyor. 

Süheyla Kaplan