Maraş katliamının 39. yıldönümü vesilesiyle Almanya’nın Hamburg kentinde HAK ( Hamburg Alevi Kültür) Evi ve HDK Hamburg tarafından bir etkinlik düzenlendi. 

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan HDP eski Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk Türkiye’nin ‘ karanlık tarihiyle’ yüzleşmesi gerektiğini belirterek ‘1978’lerden 2000’lere katliam tarihinde hiçbir şey değişmedi. İktidarlar değişti ancak katletme biçiminde dünden bugüne hiçbir değişiklik olmadı’ dedi. 

Maraş'ta yaşananların katliamdan çok soykırım olduğunu savunan Öztürk ‘ Yüzlerce Maraşlı yerlerinden oldu, Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldı. Maraş halkı şimdi de bir büyük bir asimilasyonla karşı karşıya kalmaktadır’ şeklinde konuştu. 

Öztürk 696 sayılı KHK’ya göre ‘ Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfası Hakkında Kanun’a eklenen maddeyle, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar nedeniyle hükümlülere tek tip kızafet giyme zorunluluğu getirilmesini de sert bir dille eleştirerek ‘ Genel Başkanımız Sayın Demirtaş cezaevinden bugün buna karşılık verdi. Sayın Demirtaş’ın açıkladığı gibi ‘ Tek tip kıyafet giyme yerine kefen giymeye hazırız. Tek tip kıyafet giyme zorunluluğu onursuzluktur. Bir dayatmadır. Yeni çıkarılan KHK kararları ile paramiliter resmileşmiştir. Bugünkü KHK kararları faşizmin artık Türkiye’nin her alanında kurumsallaştığını gösteriyor’ dedi. 

Korku ve baskı ile AKP iktidarının varlığını devam ettirebilmesi için herşeyi kontrol altına almaya çalıştığını söyleyen Öztürk ‘ Eskiden toprağın üstünde zulümler yapılırdı, şimdi Türkiye’de toprağın altındakilere de zulümler yapılıyor. Faşizme karşı parçalanmak yerine asgari ilkeler doğrultusunda birlik olmalıyız. AKP iktidarının askeri militarist gücü var ancak bizim ise hak gücümüz var ve bizler bu yolda hep umut olmalıyız ’ dedi. 

Elazığı’ın Karakoçan ilçesinin BDP’li esli Belediye Başkanı Burhan Kocaman da Maraş katliamının faşist iktidarlar tarafından uygulanan ortak bir katliam olduğunu ifade ederek ‘ Anadolu coğrafyasını katliam ve zindan coğrafyası haline getiren faşist zihniyetleri kınıyorum. Mezopotomya ve Anadolu’yu cehenneme çeviren, kısırlaştıran, savaş alanına çeviren ve halkları birbirine çeviren hakları birbirine düşman eden bu fütursuz iktidar çoğu zaman insanımızı zehirlemiş, vijdandan uzaklaşmış  adeta toplumları üzerinde oynanabileceği denekler haline getirmiştir. Ermeni, Süryani, Maraş ve Roboski katliamları bütün bu faşist iktidarların ortak katliamlarıdır’ dedi. 

HDK Hamburg Eş Başkanı Şerife Köylüce de Maraş katliamının hala belleklerde büyük bir yer tuttuğunu hatırlatarak bütün demokratik güçlerin birleşmesi gerektiğini söyledi. 

Maraş katliamını anma etkinlikte Maraş katliamının görgü tanıklarından Alevi dedesi Mustafa Mısır, Derviş Koç ve Aydın Küçük ( cezaevi tanığı) 1978’de yaşanan olaylarda yaşadıklarını duygusal ifadelerle anlattı. 

Etkinlikte ayrıca Aşır Özek, Serap Mutlu Barak, Serdar Güzel ve Alişan Bulut bağlama eşliğinde katılımcılara sevilen türküleri seslendirdi.

Süheyla Kaplan / Almanya