Mısır Çarşısı davası kapsamında 19 Aralık'ta İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Yargıtay'ın hakkında verilen müebbet hapis cezasını usulen bozma kararının ardından dördüncü kez beraat eden Sosyolog Pınar Selek hakkındaki beraat kararının gerekçesi açıklandı.

Mahkeme, 24 sayfalık gerekçeli kararda, bilirkişi raporları arasındaki çelişkilere dikkat çekti. Kararda, "Mahkumiyet, büyük veya küçük bir olasılığa değil her türlü kuşkudan uzak bir kesinliğe dayanmalıdır. Adli hataların önüne geçilmesinin tek yolu budur" denildi. Patlamanın kaynağının tespit edilemediği belirtilerek, " Patlamanın bombadan mı gazdan mı olduğunun tespit edilememiştir" denildi. olayın hemen ardından 8 bomba imha uzmanının olay yerinde yaptıkları inceleme sonucunda düzenledikleri olay yeri inceleme tutanağında, patlamadan sonra bomba unsuru veya patlayıcı maddeye rastlanılmadığının belirtildiği vurgulandı.

5 Temmuz 1999'da dinlenen Nazmi Nuri Çelik adlı bomba imha uzmanının ifadesinde de olay yerinde yapılan çalışmalarda ve incelemelerde "bomba izine rastlanmadığı, patlamanın bombadan kaynaklanması halinde mutlaka olay yerinde bir çukur açması gerektiğini ve bunlara rastlamadığını" söylediği hatırlatıldı..

Ceza verilmesi için hiç bir kuşkuya yer olmaması gerektiğine vurgu yapılan kararda, "Yüksek de olsa bir olasılığa dayanarak sanığı cezalandırmak, ceza yargılamasının en önemli amacı olan gerçeğe ulaşmadan varsayıma dayanarak hüküm vermek anlamına gelebilir. Mahkumiyet, büyük veya küçük bir olasılığa değil her türlü kuşkudan uzak bir kesinliğe dayanmalıdır" ifadeleri yer aldı. Raporların zıt görüşler içerdiği, raporlar arasındaki çelişkinin giderilmediği ve bu çelişkinin giderilmesinin de mümkün olmayacağına yer verilen kararda, dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilmesine hükmedildi.