Özel ekipler de olay yerinde

Cuma öğleden sonra Hamburg Winterhude'de meydana gelen olayda, mülteci toplu konutlarında yaşadığı öğrenilen 36 yaşındaki Lübnanlı mültecinin, sürücüleri ve yayaları bıçakla tehdit ederek çok sayıda araca zarar verdiği belirtildi. Polise göre bu sırada ''Allahuekber'' diyerek bağıran şahıs ile polis Hebebrandstrasse / Sengelmannstrasse kavşağında karşılaştı. Polis ekiplerinin uyarılarına ve tüm ikna çalışmalarına rağmen 'saldırganın' sakinleştirilememesi ve polise de 'saldırması' üzerine biber gazı kullanıldı. Polisin 'saldırganı' etkisiz hale getirememesi üzerine olay yerine gelen Özel Harekat Komutanlığı'ndan (SEK) bir ekibin, elektro şok cihazı kullanmasına rağmen durum kontrol altına alınamayınca 'saldırgan' bir polis memuru tarafından vuruldu.

''Allahuekber' diye bağırdı

Savcılık tarafından yapılan ilk soruşturmaların ardından yapılan basın açıklamasında, söz konusu 'saldırgana' yedi el ateş edildiği ve hastaneye kaldırılan yaralının tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı açıklandı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, Lübnanlı mültecinin, Hebebrandstrasse'ye giden yol üzerinde başka bir adamı bıçakla tehdit ettiği iddia edilirken, polise göre Sengelmannstrasse / Hebebrandstrasse bölgesinde de park halindeki bir araca tekme attı, ardından yoldaki diğer iki araca da zarar verdi. Yoldan geçen bir bisikletliye de tekme atmaya çalıştığı iddia edilen 'saldırgan' bu sırada havaya kaldırdığı bıçakla defalarca "Allahuekber'' diye bağırdı.

Guterres: Gazze'de 250 insani yardım çalışanı öldürüldü Guterres: Gazze'de 250 insani yardım çalışanı öldürüldü

Polis'te terör şüphesi uyandırıyor

Polis raporlarına göre 'saldırganın' elindeki bıçak standart bir ev bıçağı ve bir görgü tanığına göre 'saldırganın' öldürüldüğü yerin elli metre kadar uzağında bulundu. Hasarlı olan bıçağın ne zaman ve nasıl kırıldığı henüz belli değil ancak Hamburg polisi sözcülüğünden yapılan açıklamada şahsın ''Allahuekber'' diye bağırmasının dini motivasyon ile ilgili olduğunun dikkate alınması istendi. Taz'dan Lukas Door'un haberine göre Hamburg Polis Akademisi'nde Profesör Rafael Behr, "Allahuekber" kelimesinin neredeyse otomatik olarak terörizm ile ilgili şüphelere neden olduğunu ifade ederek, "Bu durum da, bu tür vakaları en yüksek alarm seviyesine yükseltiyor ve böylesi bir durumda o alarm seviyesinden polisin aşağı inmesi zorlaşıyor." dedi.

Öğrenilmiş algoritmanın parçası

Behr, ayrıca polis ekiplerinin güç kullanımındaki meşruiyetini de sorgulayarak, "Tabii ki, başka taktik seçeneklerin olup olmadığı merak ediliyor ama sorun sistematik bir sorun. Ölümcül olmayan saldırılarla ilgili ciddi bir uluslararası araştırma yok, bu nedenle şiddetteki artışa hızlı bir şekilde ateşli silah kullanımı ile karşılık veriliyor. Bu öğrenilmiş algoritmanın bir parçası'' diye konuştu. Öte yandan konuyla ilgili rutin olarak görevlendirilen İç Soruşturma Birimi'nin de incelemelerinin devam ettiği öğrenildi.