SPD'li Gerhardt Schröder hükümeti zamanında Maliye Bakanı iken (1998-99) hükümetin ekonomi politikasını eleştirerek görevinden istifa eden Oskar Lafontaine, 15 Şubat Hamburg eyalet seçimleri öncesi, göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Altona'daki Fabrik Kültür Merkezi'nde bir konuşma yaptı.



LAFONTAIN'DEN YUNANİSTAN'DAKİ RADİKAL SOL PARTİ'YE ÖVGÜ

Lafontaine, salonu tamamen dolduran ve yoğun ilgiyle kendisini dinleyenlere, Yunanistan'daki yeni başbakan Çipras'ı överek sözlerine başladı. Almanya'nın senelerdir emperyalist politikaları gereği ihtiyaç fazlası üretim yaparak ve dış ülkelere export ağırlıklı ticarete önem vererek kendine bağımlılık yarattığına yer verdi. Örnek olarak Yunanistan'i gösterdi. Yunan halkının tercihini doğru yaparak Radikal Sol Parti'yi seçtiğini belirtti.



Der Spiegel başta olmak üzere Alman medyasının Yunanistan aleyhine bir kampanyaya giriştiğine de değinen Lafontaine, bunun arkasında ekonomik çıkar ilişkileri yatıyor dedi.


ALMANLAŞMIŞ BİR AVRUPA DEĞİL, AVRUPALILAŞMIŞ BİR ALMANYA İSTİYORUZ

Merkel'in AB politikasını da eleştiren Lafontaine, Paris’i, Madrit’i ve Atina’yı Berlin’den yöneten bir hükümete ihtiyacımız yoktur dedi. Lafontaine, Nobel edebiyat ödüllü (1929) ve Hitler döneminde Almanya'yı terk ederek daha sonra ABD'ye yerleşen 20. yüzyılın en büyük Almanya yazarı olarak bilinen Thomas Mann'dan buna örnek verdi. Avrupa'da Almanya'ya bağımlı bir sistem yerine, bir Avrupalı bilinci yaratılmasına değindi ve " Almanlaşmış  bir Avrupa değil, Avrupalılaşmış bir Almanya" ya ihtiyacımız vardır sözünü ifade etti.

ULUSLARARASI TERÖRİZMİ FİNANSE EDENLERLE ANLAŞMA YAPIYORLAR

Hükümetteki Merkel koalisyaon (CDU- CSU/ SPD) hükümetini topa tutan Oskar Lafontaine Almanya’nın Rusya politikasını ve savaş bölgelerine yardım adı altında gönderdiği silahlandırma politikasına da karşı olduklarını açıklayarak, şunları söyledi: “Terörizme karşıyız diyorlar ama, uluslararası terörizmi finanse ettiği gün gibi açık olan Irak ve Suriye'deki gelişmelerin baş sorumlusu Suudi Arabistan ile bu konuda ikili anlaşma yapıyorlar. Bu açıkca iki yüzlülüktür” sözleriyle yoğun alkış aldı. Almanya'nın eski başbakanlarından Willy Brandt'ın (SPD) "Almanya bir daha asla savaşa ev sahipliği yapmamalı " sözünü tekrarladı.

Almanya'daki yoksulluk ile zenginlik arasındaki dengenin sarsıldığını dile getiren Lafontaine, 2005 yılından beri yürürlükte olan ve Harz 4 yasası olarak adlandırılan işsizlik parası uygulamasıyla yeni sorunlar yaratıldığını ifade etti. Sayıları binlerle ifade edilen kiralık işçi firmalarının iptal edilmesine yer veren yaşlı politikacı, emeklilik yasasının yeniden düzenlenmesini istedi.



Yeni bir işsizlik sigortasına ihtiyaç olduğunu dile getirerek, Almanya'daki koalisyon hükümetini neo-liberallar diyerek eleştirdi. Başbakan Merkel'in "Almanya iyiye gidiyor" sözünü gülerek örnek verdi ve Almanya'da ihtiyaç fazlası üretim yaparak aşırı kar sağlayan oligarşik bir yapının durumunun iyiye gittiğini görmekteyiz dedi.