Almanya'da faaliyet gösteren iki yayınevi PKK'nin "yan kuruluşu" oldukları gerekçesiyle kapatıldı.

Almanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada merkezleri Neuss kentinde olan "Mezopotamien Verlag und Vertrieb GmbH” ve "MIR Multimedia GmbH” adlı kuruluşların bugün sabah saatlerinden itibaren polis tarafından basıldığı belirtildi. İçişleri Bakanı Seehofer Kürtçe kültür ve sanat faaliyetlerinde bulunan Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’ün bütün faaliyetlerinin yasaklandığını bildirdi.

Mezopotamya Yayınları ve Mir Multimedia 8 Mart 2018’de de polis baskınına uğramıştı. Her iki kurumda üç gün boyunca aramalar yapılmış, çok sayıda kamyon ve tırlarla kitaplar, müzik albümleri, arşiv ve kayıt cihazlarına el konulmuştu.

Bakanlığın açıklamasında işyerlerinde daha önce yapılan aramalarda yayınevlerinin "sadece PKK'nın organizasyon yapısının devamlılığına hizmet ettiği" şüphesinin güçlendiği belirtildi. “Yayınevi faaliyeti paravanı altında yapılan tüm ticari faaliyetler sadece PKK’ya yaramaktadır” denilen açıklamada böylece "terör örgütünün Almanya ve Avrupa'daki faaliyet imkânlarının kalıcı biçimde güçlendiği” ve "PKK yasağının etkilerinin sistematik bir biçimde zayıflatıldığı” kaydedildi.

Almanya'da 14 bin 500 PKK'li var

Almanya'daki taraftar sayısı 14 bin 500'ü bulan PKK ülkedeki sayıca en kalabalık radikal yabancı örgüt sayılıyor. İçişleri Bakanlığı ayrıca örgütün Almanya'yı çekilme, finansman ve militan devşirme yeri olarak kullandığını açıkladı. Federal Savcılık tarafından şimdiye kadar PKK ile bağlantılı 180 soruşturma açılırken 90'dan fazla kişi PKK ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle mahkeme tarafından cezalandırıldı.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer "PKK'nin Almanya'da yasaklanmış olmasına rağmen faaliyetlerini sürdürmesi nedeniyle örgüte haddinin bildirilmesi ve yasal düzenin geçerli kılınması gerekmektedir” dedi. Almanya İçişleri bakanlığı 11 yıl önce ROJ TV'yi PKK'nin organizasyon yapısına bağlı faaliyet gösterdiği gerekçesiyle yasaklamıştı.