Küçük Emil, cep telefonu kullanan velilere karşı yürüyüş düzenliyor

Almanya'nın Hamburg kentinde ilk kez henüz daha 7 yaşında Emil adlı çocuk, devamlı cep telefonu elinden düşmeyen velilere karşı, “Benimle Oynayın, cep telefonunla değil” sloganı altında demonstrasyon düzenliyor.

Henüz daha 7 yaşında

Doktor bir çiftin çocuğu olan 7 yaşındaki öğrenci, yemekte, oyunda, keyifli bir anda anne ve babasının devamlı cep telefonu ile meşgul olmalarına ve hatta konuştuğunu ciddi anlamda dinlemediklerine kızıyor. Emil, “Her zaman aynı olay tam yemek yerken veya annem ve babamla oyun oynarken telefon geliyor ve o tarafa yani telefona yönleniyorlar ve beni ciddiye almıyorlar. Ayrıca zaten yeterince vakitleri kısıtlı bu kez daha da bana ayırdıkları zaman kısalıyor ve bende çok sıkılıyorum” diyor.

Tren yolculuğunda gözler cep telefonunda

Yine bir gün babasıyla birlikte trenle yolculuk yaparken Emil, “Çevremde hemen hemen herkesin elinde bir cep telefonu ve gözlerini ayırmadan cep telefonu ekranına bakıyorlar. Babama bir şey soruyorum ciddi anlamda cep telefonuna dalmış dinlemiyor beni. 'Baba sana diyorum, sana soruyorum' diyorum ama herkes gibi akılları telefonda tepki vermiyor. Telefona ayırdıkları zamanı biz küçüklere çocuklara ayırsınlar istiyorum. Bu telefon konuşmaları beni çok sıkıyor ve yaşamımda istemiyorum” diyerek yetişkinleri uyarıyor.

Annesine konuyu anlattı

Emil, ilk kez birkaç ay önce “Irkçılara karşı yürüyüş” etkinliğine katılmış teyzesi konuşma yapmış orada öğrenmişti. Küçük çocuklarında böyle yürüyüş düzenlemelerinin mümkün olup olmadığını annesi Lisa Rustige sormuş. Anne Lisa, oğlunun fikrini ve planını çok beğenmiş ve gereken mercilere başvurularını yapmışlar ve onaylanmış. Böylece yürüyüş tarihi kesinleştikten sonra Emil hazırlıklara başlamış. Emil, “Umarım en az 200 kişi katılır. Ben günün konu ve anlamı ile ilgili bir konuşma yapacağım teyzemden öğrendim” diyerek velilere cep telefonuna çocuklardan daha fazla vakit ayırdıkları için savaşı başlatıyor.

8 Eylül'de herkes bekleniyor.

www.emilgehtaufdiestrasse.de internet adresinde konu ile ilgili geniş bilgi bulmak mümkün. Demonstrasyon 8 Eylül Cumartesi günü Saat 11.00'de Feldstrasse'de toplanılıyor ve yürüyüşe Schulterblatt üzerinden Lindenpark'ta düzenlenecek bir mitingle son bulması planlanmıştır. Ayrıca cep telefonu bağımlısı olanların sayıları her geçen gün çoğaldığını yapılan araştırmaların ortaya çıkardığına dikkat çekilirken, kazalara neden olduğu ve çocukların küçük yaşta psikolojisini olumsuz etkilediğine de işaret ediliyor.

Emine SONUGÜR / HAMBURG