Kosova'da İçişleri Bakanı ve istibarat servisi şefi görevden alındı.

Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay, bugün hükümet kabinesinde içişleri Bakanı Flamur Sefaj ve Kosova İstihbarat Ajansı Müdürü Driton Gashi’yi görevden aldı.

MİT'in 'FETÖ'nün Balkan ayağı' olarak nitelendirilen bir ekibe yaptığı operasyon Anadolu Ajansı (AA) tarafından dün servis edildi. Gülen Cemaati üyesi olduğu öne sürülen 6 kişinin elçilik binası içerisinde çekilen fotoğrafları da paylaşıldı.

OPERASYON KAMERADA
Kosova polisi tarafından dün yakalanarak Türkiye'ye teslim edilen altı kişiden Yusuf Karabina isimli kişinin yakalanma anları güvenlik kameralarına yansıdı.

Kosova basınında yer alan haberde Yusuf Karabina'nın ailesiyle birlikte işyerine giderken Kosova polisi tarafından yolda çevriliyor. Görüntülerde uzun bir konuşmanın ardından Yusuf Karabine polis tarafından zorla dışarı çıkarılmak istiyor ve bu arada itişme başlıyor.

Eşi Yasemin Karabina ise yol ortasına atlayarak geçen sivil araçlardan yardım istediği gözüküyor. Dünkü gözaltılarla ilgili haberdar edilmediğini açıklayan Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay, bugün hükümet kabinesinde görevden alınmaların gerçekleşeceğini doğruladı.

Altı Türk vatandaşına düzenlenen operasyon sonucu gözaltına alınması ve sınır dışı edilerek Türkiye’ye götürülmesinin ardından bazı yetkililerin görevinden alınacağını medyaya teyit eden Başbakan Haradinay, "Bugün görevden alınmalar olacak mı?" sorusuna "Evet" yanıtı verdi.

Kosova basınında yer alan iddialara göre, Kosova içişleri Bakanı Flamur Sefaj ve Kosova İstihbarat Ajansı Müdürü Driton Gashi’nin görevlerinden alınmaları bekleniyor.

KOSOVA BAŞBAKANI: BANA BİLGİ VERİLMEDİ

Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Kosova istihbarat birimi tarafından düzenlenen operasyonda 6 Türk vatandaşı sınır dışı edildi. Ben, bir başbakan olarak böyle bir operasyondan haberdar edilmedim. Bu yüzden anayasa ve yasal çerçevede bu konuyla ilgileneceğim” demişti.

Haradinay, Facebook sayfasında yaptığı açıklamasında ise "Bu operasyonda, sınır dışı etmenin aciliyeti dahil bazı unsurlar açık değil" ifadesini kullanmıştı.

[Haber görseli]

HAŞİM TAÇİ: ÜLKEMİZ YABANCI VATANDAŞLARIN HAKLARINI KORUMADA BAŞARISIZ OLDU

Olayla ilgili yazılı bir açıklama yapan Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ise ülkesindeki ilgili kurumların yabancı vatandaşların haklarını korumada başarısız olduklarını söyledi. Haşim Taçi, “Yüksek demokratik standartlar doğrultusunda kurulan Kosova, kimliği ve inancı ne olursa olsun herkesin insan haklarına saygı gösteren bir ülkedir. Bu yasaları uygulamak devlet kurumlarımıza düşer. Bugün söz konusu kurumlarımız, yabancı ülke vatandaşlarının haklarını koruma konusunda bu ilkeleri yerine getirmede başarısız oldu. Hiç kimse farklı görüşlerinden dolayı sınır dışı edilmemeli” dedi. 

ERDOĞAN: ONLAR KAÇACAK BİZ KOVALAYACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda bu konuyla ilgili açıklamalar yaptı.

Operasyona ilişkin konuşan Erdoğan, “En son MİT, Kosova istihbaratı ile yaptığı dayanışma içinde Balkanlar’daki 6 tane en üst düzey FETÖ temsilcisini anlaşarak aldılar getirdiler ve emniyet teşkilatına teslim ettiler. Onlar kaçacak biz kovalayacağız. Bunları paketleyerek buraya inşallah getireceğiz ve burada da hesaba çekeceğiz” diye konuştu.

SORGULARI SÜRÜYOR 

Vatan Caddesi'nde bulunan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilen şüpheliler Kahraman Demirez, Yusuf Karabina, Cihan Özkan, Osman Karakaya, Hasan Hüseyin Günakan ve Mustafa Erdem'in sorgulanmalarına başlanıldığı öğrenildi. 6 şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.