Tepkiler ardı ardına geldi

Geçtiğimiz günlerde corona virüsünün kökeni üzerine bir çalışma yayınlayan Hamburg Üniversitesi'nde görevli Nanobilim alanında uzman Profesör Roland Wiesendanger, Korona Virüsünün Çin'in Wuhan kentindeki bir laboratuvarda kaza sonucu ortaya çıkarak dünyaya yayıldığını savunmuştu.

Araştırma sonuçlarının açıklanmasının ardından tepkiler de gecikmedi. Twitter'den açıklama yapan Hamburg Üniversitesi Ependorf Kliniği (UKE) CEO'su Burkhard Göke, "Önemli: Prof. W.'nin UKE ile hiçbir ilgisi yok!" sözleri ile Profesör Roland Wiesendanger ile arasına mesafe koyarken, UKE Hamburg Tıp Tarihçisi Philipp Osten ise sosyal medya hesabından “Çalışmanın bir Hamburg Laboratuvarından geldiğini inkar edemeyiz ama UKE'den değil'' sözleri ile tez çalışmasına tepki gösterdi.

Hamburg Üniversitesi'nin bilimsel itibarı zarar gördü

Alman basını da profesör Roland Wiesendanger'i, YouTube'dan ve diğer popüler platformlardan korona salgını tezi için şüpheli kaynaklar toplamakla suçluyor. Profesör Roland Wiesendanger'in Koronavirüs'ün dünyaya, Çin'deki bir labarauvar kazası sonrası yayıldığını iddia ettiği tez çalışmasını Hamburg Üniversitesi Logosu ile yayımlaması, Hamburg Üniversitesi'nden söz konusu tezin 'Çığır açan bir çalışma' sözleri ile övülmesi de tepkileri arttırdı. Ancak bir süre sonra Hamburg Üniversitesi basın departmanı tez çalışmasının bilimsel kanıtlar üretmediğini vurgulamaya çalışarak, amaçlarının tezin en geniş şekilde tartışılması olduğunu vurguladı. Ancak tüm bu açıklamalara rağmen, Alman basını söz konusu tez ile birlikte Hamburg Üniversitesi'nin bilimsel itibarının büyük zarar gördüğünü savundu.

Üniversiteden açıklama geldi

Öte yandan Alman basınında Prof. Wiesendanger'ın tezini Üniversite Rektörü Dieter Lenzen ile birlikte planladığı iddiaları da ortaya atılarak, bunun doğru olması durumunda Lenzen'in de tez içeriği hakkında fikri olduğu, bunun da Hamburg Üniversitesi'nin zirvesindeki fiyasko olarak değerlendirilebileceğine dair iddialar da yer aldı. Konu hakkında açıklama yapan Üniversite Rektörü Dieter Lenzen ise, "Üniversite yönetimi ve Hamburg Üniversitesi basın ofisi, araştırma konuları ve sonuçları üzerinde herhangi bir sansür uygulamamaktadır.'' açıklamasında bulundu.

Bunlar bilinen derleme teoriler

Öte yandan Köln'deki Bilim Medya Merkezi'nin baş editörü Volker Stollorz, ZDF Televizyonuna açıklama yaparak, "Bu sadece, olası bir laboratuvar kazası hakkında iyi bilinen belgelerin ve teorilerin bir derlemesi." ifadelerini kullanarak Profesör Roland Wiesendanger'e tepki gösterdi. Ayrıca söz konusu tezin Hamburg Bilim Kurulu ile de yayınlanmadan önce paylaşılmadığı öğrenildi.

Prof. Dr. Wiesendanger'in araştırması

Hamburg Üniversitesi'nde görevli Nanobilimci Prof. Dr. Roland Wiesendanger, virüsün kökenine dair yaptığı bir araştırmanın sonucunu geçtiğimiz günlerde açıklamış ve "Kanıtların hem sayısı hem de kalitesi, mevcut pandeminin nedeni olarak Wuhan'daki Viroloji Enstitüsünde bir laboratuvar kazası olduğunu gösteriyor" tezini ortaya atmıştı. Wiesendanger iddialarının doğruluğunu ise , ''Koronavirüs başak proteininin, özel (furin) bölünme bölgesine bağlı özel hücre reseptör bağlanma alanlarıyla insan hücresine bağlanma mümkün olabilir. Bu, SARS-CoV-2 patojeninin doğal olmayan bir kökenine işaret ediyor.'' sözleri ile savunmuştu.