Sol ittifak'ın 'Tarihsel Pakt' Kolombiya parlamentosundaki sandalye sayısını üçe katlarken, paktın adayı Gustavo Petro cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kazanmak istiyor.

Petro, FARC isyancı grubunun dağılmasından doğan parti olan Komünlerin desteğine güvendiğini açıkladı. Petro 1990 yılına kadar solcu bir isyancı grubun üyesiydi.

Yoğun güvenlik önlemleri alındı

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul'da Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul'da

Geçtiğimiz pazar günü yapılan ve 73 bin askerin görev aldığı Kolombiya'da parlamento seçimlerinde tüm önlemlere rağmen bombalı saldırılar düzenlendi ve en az iki asker öldü, iki asker ise yaralandı. Saldırıların arkasında kimin olduğu henüz net olmamakla birlikte ülkedeki gerilla grupları, paramiliterler ve suç çeteleri üzerinde duruluyor. Tüm bu yaşanan saldırılara rağmen gerçekleşen seçimlerin kazananı sol muhalefet adayı Gustavo Petro oldu.

Sol ittifak, genel seçimlerde elde ettiği sonuçları bir önceki seçime göre üç katına çıkarmayı başarırken, senato'da, muhafazakarların sandalye sayısını da yakaladı. Öte yandan görevdeki Cumhurbaşkanı Iván Duque'nin partisi 51 sandalyeden 30 sandalyeye düşerken, Petro'nun ittifakı ve muhafazakarlar 25'er sandalye aldı. FARC isyancı grubunun dağılmasından doğan parti olan Komünlerin desteğine güvendiğini ve hareketinin Kolombiya Kongresi'nde daha güçlü bir konuma geldiğini söyleyen Petro, anketlere göre cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de favorisi. Diğer Cumhurbaşkanı adayları ise muhafazakarlarda ön seçimleri kazanan Federico Gutiérrez ve merkez partilerin adayı Sergio Fajardo olacak. Öte yandan iktidardaki Demokratik Merkez Partisi'nden Óscar Iván Zuluaga, ile Rodolfo Hernández (Bağımsız) ve eski FARC rehinesi Ígrid Betancourt ile Iván Duque'nin da aday olması bekleniyor.

Reformlara odaklanmayı vaat ediyor

1990 yılına kadar solcu bir isyancı grubun üyesi olan Petro, daha sonra başkent Bogota'nın Belediye Başkanı oldu ve Kolombiya Senatosuna geçti, ardından 2018 yılı ikinci tur seçimlerinde Duque'ye yenildi ancak o zamandan beri ülke korona pandemisi nedeniyle ciddi bir ekonomik krizin içine düştü. Petro, ülkenin geleneksel seçkinlerinden uzaklaşmayı ve çevre koruma ve reforma odaklanmayı vaat ediyor. 50 yıldan fazla bir süredir Kolombiya, yaklaşık 220 bin kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesine neden olan kanlı bir iç savaş yaşadı. En büyük gerilla örgütü FARC'ın 2016'da hükümetle yaptığı barış anlaşmasının ardından resmi olarak silah bıraktı ancak ülkenin büyük bir kısmı hala suç grupları tarafından kontrol ediliyor. Ayrıca Kalkınma ve Barış Enstitüsü'ne (Indepaz) göre, geçen yıl Kolombiya'da 152 sosyal lider ve insan hakları aktivisti öldürüldü.