Almanya'da koalisyon hükümetinin ortakları CDU ile SPD, ırkçı AfD'nin seçimlerden birinci parti olarak çıkması halinde iktidarı kaybetme korkusu yaşıyor.

Irkçı AfD’nin asıl hedefi, Berlin’de Merkel hükümetini düşürmek, ülkeyi erken genel seçime götürmek. Umudu ise ‘ışık doğudan yükselir’ anlayışıyla, Almanya’nın doğu eyaletlerinde birinci parti olmak. Doğu eyaletlerindeki hükümet partileri CDU ve SPD ise AfD’nin yükselişi karşısında şaşkın.  Hatta birinci parti konumunu ve iktidarı kaybetme korkusu yaşıyorlar.


Başta Sol Parti, SPD, CDU, Yeşiller, FDP olmak üzere yerleşik siyasi partiler de AfD’nin yükselişini önlemek için yoğun bir seçim kampanyası yürütüyor. Aşırı sağın güçlü olduğu Saksonya’da Başbakan Michael Kretschmer (CDU), Brandenburg’ta ise Başbakan Dietmar Woidke (SPD), sokakta, meydanlarda, seçmenlerle birebir diyaloğa geçerek, ikna turuna çıktılar. 

Sivil toplum kuruluşları ve yerleşik siyasi partilerin yoğun çalışmaları etkisini gösteriyor gibi. İbre yavaş yavaş hükümet partilerine dönüyor. ARD televizyon kanalının son yaptığı anket sonuçlarına göre, CDU Saksonya’da yüzde 30 oy oranıyla AfD’nin 4 puan önüne geçmiş bulunuyor. SPD ise Brandenburg’da yüzde 22 oy oranıyla AFD’yle kafa kafaya yarışıyor.

1 Eylül Pazar günü Brandenburg ve Saksonya, 27 Ekim Pazar günü ise Thüringen seçimleri Almanya’nın gelecekteki siyasi gidişatının da sinyallerini verecek. Seçim sonuçları Başbakan Angela Merkel hükümetinin de geleceğini belirleyecek.