Dolandırıcılar ev arayan kişinin bütçesine uygun bir kiralık dairesi bulunduğunu belirterek, “güvence parası” altında parayı önce bankaya yatırmasını istiyor. Parayı yatıranlar muhtemelen bir daha o kişiye ulaşamıyor ve böylece ev arama zorluğuna birde maddi zorluk ekleniyor. 

İyi araştırınız


Kiralık ev arayanların çok uyanık olmalarını ve iyi araştırma yapmalarını tavsiye eden Emine Sonugür başına gelenleri konu ile ilgili şöyle anlattı: “Benim evim büyük ve kirası bütçeme göre pahalı. Kentin en güzel semtleri arasında bulunan Neustadt semtinde yıllardır oturuyorum. Dolayısıyla semtte tanıdığım aile dostlarım ve arkadaşlarım bulunuyor. Bunun için aynı semtte daha küçük ve bütçeme uygun kiralık konut aramaya başladım ve uzun süredir arıyorum. Maalesef bir çok konut şirketi üye dahi almıyor. Bunun için internet üzeri aramaya başladım ve mümkün olduğu kadar hiç ilanları da kaçırmıyorum. Bir arkadaşım bir internet adresi verdi ve oraya nasıl bir daire aradığımı hatta semtini falan yazıp kayıt oldum”

Pahalı semtte ucuz kira


Sonugür sözlerine şöyle devam etti,”Bana uygun olan konut olduğunda e-posta kutusundan bana yazacaklardı. Bana aradığım semtte kiralık daire olduğu bilgisi e-posta üzerinden geldi. Dolayısıyla istediğimin çok daha mükemmeliydi. Ayrıca daha geniş kirası bütçeme uygundu. İlk düşüncem 'inşallah kısmet olur bana' diye aklımdan geçti. Hemen konuta talepte bulundum. İnternette formları doldurup gönderdim. Bir gün sonra Tomasz B. adında birinden cevap geldi. Elektrik, su içinde ödemek istediğim ücrete dahil.. Detayları görebilmem için konutun içini ve binanın dışını gösteren 23 adet resim ilave edilmiş gelen e-postaya. Kendisinin 45 yaşında mimar olduğunu Polonya'da yoğun çalıştığı için bir ay sonra Hamburg'a gelebileceğini, daireye bakmam için önce iki aylık kirayı bankaya yatırmamı sonra anahtarları göndereceğini yazıyordu.”

Şüphelendirici detaylar

Emine Sonugür, “Semti tanıdığım için bana mantıklı gelmedi oldukça ucuz kirası. Burada bir hile olacağını düşündüm. Çünkü elektrik ve su kiraya ait olamazdı. Polonya'dan gelmeden dairesini kiraya vermek istemesi en önemlisi de önce para sonra evi görme imkanı. Şüphelendiğim için iki arkadaşa yazıyı gönderdim ve onların görüşlerini sordum. Bunu yaparken o ismi google'de verip araştırdım. Kişinin ev kiralamak isteyenleri dolandırdığı yazılarını gördüm vaz geçtim. Hatta polise haber vermeyi düşünüyordum ev aramak için kayıt yaptığım siteden o kişi ile ilgili polise ihbar ettiklerini ve bazı kişileri Almanya'nın bütün şehirlerinde dolandırmak istediği özür dilenen bir yazı geldi. Herkesin kiralık ev ararken çok dikkatli olmalarını öneririm”