Ganime GÜLMEZ / Berlin

Almanya'nın başkenti Berlin'de SPD-Yeşiller-Sol Parti (Rot-Rot-Grün) koalisyon hükümetinin konut kiralarının 2025 yılına kadar dondurma yönündeki kararının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edimesi, binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Eski RAF üyesi tuvaletten mesaj atmış: Beni yakaladılar Eski RAF üyesi tuvaletten mesaj atmış: Beni yakaladılar

Federal Anayasa Mahkemesi’nin, Federal Hükümet’in 2015’te kira artışlarının frenlenmesini öngören kararını, 15 Nisan’da; “Bu yasa Anayasa Mahkememiz açısından geçersizdir. Bir yıldan fazla bir süredir yürürlükte olan yasa anayasa ihlalidir. Bu yasanın Eyaletler Yasası’nda yeri yoktur” yönlü bir açıklamayla feshetmesi, Berlin’de büyük bir protestoyla karşılandı.

Anayasa Mahkemesi, karara gerekçe olarak, kiraları dondurma kararının federal hükümetin yetkisinde olduğunu, Berlin eyalet hükümetinin buna yetkisinin olmadığını belirtti. 2020 yılında yürürlüğe giren ve 2025’de kadar geçerli olması planlanan kiraların dondurulması kararında, haziran 2019’daki kiralar esas alınmıştı. 

Mahkemenin iptal karari binaların çatı katlarında tencere-tavalarla çıkarılan büyük gürültülerle başladı. Kiracılar bu gösterileri; “Bizden aldığınız bir kapağa, binlerce kapakla geliriz” sloganıyla gerçekleştirdi.

Kira artışlarının önlenmesini iptal eden Anayasa Mahkemesi Kararını protesto için 15.000 kişinin çeşitli pankart ve dövizlerle Neukölln’deki Hermannplatz’da toplanarak protesto etmesi dikkat çekti. 

Kira artışlarını frenleyen bu yasanın ‘geçersiz’ sayılması ve pandemi dönemiyle de birlikte kiralardaki artışların kontrolsüzlüğü; farklı eyaletlerde de büyük bir tepkiyle karşılandı. Kiracılar bu tepkilerini, yerel radyolara-gazetelere verdikleri röportajlarla kamuoyuna geniş olarak yansıdı. 

Berlin merkezli Junge Welt gazetesinde yer alan habere göre kiracı inisiyatifleri, Anayasa Mahkemesi’ni kararını geçersiz hale getirmek için federal düzeyde bir kampanya başlatmaya hazırlanıyor.

Öte yandan Federal Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının, 26 Eylül de yapılacak federal parlamento seçimlerinin en önemli konuları arasında olacağı ifade ediliyor.