Türkiye’ye kapıları kapatan AB’yi ise bir kez daha eleştiren Gentiloni, bunu yapmasalardı belki şu an bu ülkede çok daha farklı bir evrim yaşanıyor olabileceğini ifade etti. 

Parlamentonun dışişleri ve savunma komisyonlarında bir konuşma yapan Paolo Gentiloni, Türkiye’de yaşanan gelişmelere ve son dönemdeki terör saldırılarına değindi.

Gentiloni öncelikle İtalya hükümetinin, aynen Türk muhalefet partilerinin ve Berlin’den Atina’ya, Washington’dan Brüksel’e kadar tüm başkentlerin de yaptığı gibi darbe girişimini kınadığını hatırlattı. 

Darbe girişiminin yaşandığı gece boyunca ve ertesi sabah Türk hükümetinin üyeleriyle irtibatta kaldığını, bunu kınadıklarını bir kez daha yinelemek için Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradığını anlatan Gentiloni, “Ancak hemen darbe girişiminden bir gün sonra, sadece biz de değil, verilen reaksiyona mesafe koymaya başladık. Türkiye’nin verdiği reaksiyon anlaşılabilirdi, ama baştan beri bunun orantısız olduğunu gördük ve gün geçtikçe bu daha tehlikeli bir hal aldı” diye sözlerini sürdürdü.  

“İTALYA OLARAK BASKIMIZI HİSSETTİRMELİYİZ”

İntikam duygusuyla gazeteciler, öğretmenler ve yargıçlara karşı yasak listeleri oluşturulduğunu, tasfiye süreci yaşandığını ve bundan 60 bin kişinin etkilendiğini söyleyen Bakan, böylece Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkelerinin ihlal edildiğini, İtalya olarak bu konuda baskılarını hissettirmeleri gerektiğini kaydetti.

Gentiloni, durumun hala akışkan olduğunu, konsolide ve istikrarlı sonuçlar elde etmek için erken olduğunu da ekledi.  

“KAPILARI KAPATMAK, 2013 YILINDAN BERİ TÜRKİYE’DE YAPILANLARDA ETKİLİ OLMUŞ OLABİLİR”

İtalya’nın, son 10-12 yıldır AB ve Türkiye arasında süren diyalogun destekçisi olduğunu da anımsatan Bakan Gentiloni, ancak Brüksel’de başka bir planın üstün geldiğini, 7-8 yıl önce Türkiye ile diyalog kapısının kapatıldığını belirterek, “Kapıları kapatmak, ne ölçüde oldu bilinmez ama Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetinin 10 günden beri değil 2013 yılından beri yaptıkları uygulamalar üzerinde etkili olmuş olabilir” diye konuştu. 

Gentiloni, son yıllarda AB ülkelerinin, İtalya’nın Türkiye konusundaki pozisyonuna kulak vermiş olmaları halinde ise, belki de şu an bu ülkede daha farklı bir evrim yaşanıyor olabileceğini de söyledi. 

Bir yıl önce bu kapıların yeniden açıldığını dile getiren Gentiloni, ancak bunun göçmen akını baskısı temelinde olduğunu da dile getirdi. 

“AB İLE DİYALOG, CADI AVI VE TASFİYELERLE BİRLİKTE YAŞAYAMAZ”

Türkiye ve AB arasında sığınmacılara ilişkin yapılan anlaşmaya da değinen Paolo Gentiloni, bunun başarısız olması ihtimali söz konusu olursa İtalya’nın bundan zarar görmeyeceğini öne sürdü. 

Gentiloni, bu anlaşmaya karşılık AB’nin temel ilkelerinden vazgeçmeyeceklerini de ekleyerek, “Ancak şimdi Avrupa yolculuğunun sürüp sürmeyeceğine Türkiye’nin kendisi karar verecek. Biz, AB’nin temellerini oluşturan temel hakların herhangi birini ve hukukun üstünlüğü fikrimizi kurban vermeyeceğimizi biliyoruz. AB ile bir diyalog, tasfiye ve cadı avlarıyla birlikte yaşayamaz” diye sözlerini sürdürdü.