Dünya genelinde 1 milyar 300 milyon inananı bulunan Katolik Kilisesi'nin yönetim merkezi Vatikan Şehir Devleti'ni topraklarında barındıran İtalya, medeni birlikteliklere ilişkin yasa tasarısının çarşamba günü Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından ikiye bölündü.

LGBTİ örgütleri, yıllardır bekledikleri bu yasayı “iyi bir adım, ancak yetersiz" diye nitelerken, insan hakları savunucuları ve yasayı meclise sunan iktidarın büyük ortağı Demokrat Parti (PD) adeta bir bayram havası içine girdi.

Katolik Kilisesi, muhafazakar kanat ve sağ tandanslı siyasi partilerde ise büyük hayal kırıklığı yaşandı. Söz konusu partiler yasayı referanduma götürmeyi hedeflediklerini belirtirken, Katolik örgütleri ise sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya yasayı onaylamama çağrısı yaptı. Katolik dünyasından ayrıca, Başbakan Matteo Renzi'nin geleceği için kritik önem taşıyan ve sonbaharda yapılması planlanan anayasal reformlara ilişkin referandumu boykot etme tehditleri de geldi. 

Renzi: “Bedelini seçimlerde ödemeyi göze aldım"

Kilise'nin İtalya'daki Temsilcisi İtalyan Episkoposlar Konferansı'nın (CEI) yayın organı Avvenire gazetesi, “Yanlış bir yasa" diye manşetten gördüğü haberle eleştirisini ortaya koydu. CEI Genel Sekreteri Monsenyör Nunzio Galantino, bu yasanın güvenoyu almasının herkes için bir yenilgi olduğunu söyledi.

Yasanın kabul edildiği günün, herkes için bir bayram olduğunu savunan Başbakan Matteo Renzi ise, buna karşı çıkanları ve hükümetini eleştirenlere cevap verdi. Dün akşam RAI 1 kanalındaki bir programa katılan Renzi, “Katolik dünyasının ve hiyerarşinin yasa hakkındaki olumsuz tavrı açıkçası beklenen bir şeydi. Ancak bir yasa doğruysa, bunu bazılarının muhalefetine rağmen hayata geçirmelisiniz" ifadelerini kullandı. “Ben de bir Katoliğim, ama laik siyaset yapıyorum" diyen Renzi, “İncil'in üzerine değil Anayasa'nın üzerine yemin ettim. Bu yasaya karşı olanlara kesinlikle saygı duyuyorum ve bu tür polemiklerin olacağını da biliyordum" ifadelerini kullandı.

Ülke tarihinin en genç başbakanı olan 41 yaşındaki Renzi, bunun bedelini seçimlerde ödemeyi göze aldığını da ekledi. 

Papa, Renzi'yle yasayı görüştü iddiası

Öte yandan İl Messaggero gazetesi, Başbakan Matteo Renzi ile Katolik Kilisesi'nin lideri Papa Francesco'nun, geçen hafta Vatikan'da gizli tutulan bir görüşme gerçekleştirdiğini öne sürdü.

Gazete, iki liderin gündeminde eşcinsel birlikteliklere yasal statü tanıyan yasanın olmuş olabileceğini belirtti.