İsviçre’de Müslüman kadınların vücudu tamamen kapatan burka ve yüzü, gözler hariç örten peçe kullanmasının yasaklanmasını öngören referandumda, ilk tahminlere göre yüzde 52 oranında evet oyu verildi.

Aşırı sağın Müslümanların örtünmesine özel olarak değinilmeden hazırladığı teklifte protestocuların maskeyle kimliklerini gizlemesi de hedef alınıyor. Ancak teklif kamuoyunda “burka yasağı” olarak anılıyor.

Ülkede olduğu kadar Avrupa'da ve Müslüman ülkeler başta olmak üzere, dünya çapında tartışma yaratan referanduma karşı çıkanlar, söz konusu halk oylamasının İslam karşıtı ırkçılığı teşvik ettiğini öne sürüyor.

Doğrudan demokrasi sistemiyle hemen her konuda referanduma giden İsviçre'deki teklifte, İslam ve Müslümanların örtünmesine özel olarak değinilmiyor. Ancak yüzün kapatılmasının yasaklanması öngörülüyor; sokak protestocularının maskeyle kimliklerini gizlemesi de hedef alınıyor. Medya ve yerel siyasetçiler teklife 'burka yasağı' adını takmış durumda.

Hükümetin desteklemediği yasak teklifini sunan İsviçre Halk Partisi milletvekili ve referandum komisyonu başkanı Walter Wobmann, referandumdan önce "İsviçre'de bizim geleneklerimiz yüzün gösterilmesini gerektirir. Bu bizim temel özgürlüklerimizin işaretidir" açıklamasını yaptı. Peçeyi 'aşırılıkçı siyasi İslam'ın simgesi' diye niteleyen Wobmann, "Avrupa'da giderek daha öne çıkan siyasi İslam'ın İsviçre'de yeri yoktur" dedi. 

2009'da minare inşasının yasaklanmasından yana oy kullanılan İsviçre'de peçe yasağı halihazırda iki kantonda kabul edilip yürürlüğe sokulmuş durumda. 

2018 yılında yapılan son sayımlara göre Müslümanlar İsviçre'de halkın yüzde 5,3'ünü oluşturuyor. Bunlar arasında peçe takan kadınların oranının ise yaklaşık yüzde 30 olduğu sanılıyor.