HDP’ye dönük saldırıların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Rytz, AKP Hükümeti ve Erdoğan’ın muhalif güçlere karşı bir darbe yaptığını söyledi.

İsviçre Ulusal Konsey Milletvekili Yeşiller Genel Başkanı Regula Rytz, HDP’li milletvekillerine dönük yapılan soykırım operasyonlarını ve Türkiye’nin geldiği noktayı değerlendirdi.

‘DERHAL SERBEST BIRAKILMALILAR’

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı yakından tanıyan Rytz, HDP’ye yönelik saldırıların kabul edilmeyeceğini ifade ederek, Eş Başkanların ve milletvekillerin derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi. “Türk hükümetinin son dönemde ülkede muhalif güçlere karşı ortaya koyduğu politikalardan kaynaklı çok endişeliyim” diyen Rytz, Türkiye’de düşünce özgürlüğüne yönelik saldırıların acilen durdurulması gerektiğini kaydetti.

‘AKP HÜKÜMETİ VE ERDOĞAN MUHALİFLERE KARŞI DARBE YAPIYOR’

15 Temmuz askeri darbe girişimi hatırlatan Rytz, “Erdoğan ve hükümet yarım kalan darbeyi ülkede yaşayan muhalif kesimlere ve halklara yönelik yapmaya başladı. Hükümet açıktan demokrasinin temel değerlerini yok sayarak halklara karşı bir darbe yapıyor. Düşünce ve basın özgürlüğüne dönük kabul edilemeyecek bir saldırı içerisindeler. Yaşanan hukuksuz gelişmeler Türkiye’nin geleceği acısından endişe verici bir duruma ulaştı. Demokrasi farklılıkları kabul etmek anlamına gelir, ama Türkiye’de demokrasi olmadığı için bunların hiçbirisi yapılmıyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin her şart altında demokrasinin temel kriterlerine saygı duyması gerektiğinin altını çizen Rytz, Türk hükümetinin ülkede yaşayan farklı kesimleri her yönüyle kabul etmesi gerektiğini kaydetti.

‘AB ÜLKELERİ ARTIK HARAKETE GEÇMELİ’

“Avrupa ülkeleri ve yöneticileri Türkiye’ye karşı artık sessiz kalmamalıdır” diyen Rytz, şöyle devam etti: “Avrupa kendi kriterleri gereği demokrasinin olmadığı tıpkı Türkiye gibi ülkelerle bütün ilişkilerini kesmek zorunda olduğu gibi onları net şekilde uyarmalıdır. Türkiye’nin geldiği nokta net olarak kabul edilmeyecek bir durum. Aynı zamanda Türkiye’nin yanı başındaki Suriye’de uyguladığı politikalara karşıda Avrupa ülkeleri net tavır koymalıdır. ”

‘DİKTATÖRLÜK YOLUNDA GİDEN TÜRKİYE’NİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ’

Türkiye’nin diktatörlük yolunda giden bir ülke olduğunu özellikle vurgulayan Rytz, “Avrupa ülkeleri, yöneticileri ve kurumları, artık ciddi bir şekilde Türkiye’ye karşı harekete geçilmeli ve Türkiye’ye ciddi baskı uygulamalıdır. Diktatörlük yolunda ilerleyen Türkiye’nin önüne geçilmek zorundadır. Özellikle HDP’ye yönelik yapılanlara karşı sert tavır sergilenmeli” dedi. (ANF)