İsviçre'de Federal Meclis'te grubu bulunan 6 partinin fraksiyon sözcülerinin imzasıyla dün basın ve kamuoyuna yapılan 5 maddelik bir açıklamada, İstanbul Beşiktaş'taki bombalı saldırı şiddetle kınandı.

Açıklamada basın mensuplarına ve seçilmiş siyasilere yönelik tutuklamalar ve yasaklamalardan sorumlu tutulan Ankara hükümeti sert dille kınandı.

6 PARTİDEN ORTAK TÜRKİYE DEKLERASYONU

Aralarında Yeşiller, sosyal demokratlar, liberaller ve sağ muhafazakar partilerin ( GRÜNE, GLP, FDP, SP, CVP, BDP)  Federal Meclis Grup Sözcüleri,Türkiye’de yaşanan son siyasal gelişmelere yönelik yapılan açıklamayı, basına 'partilerüstü ortak deklerasyon' olarak duyurdu.

Siyasal sorunların çözümü yerine şiddete başvurmayı sert bir biçimde kınıyoruz denilen açıklamada, İstanbul Beşiktaş'taki son yapılan bombalı saldırı sert dille kınadı. 'Türkiye halkıyla dayanışma içindeyiz' denilen 5 maddelik deklerasyonda, 'siyasal sorunların çözümü için barış temel alınmalıdır' sözleri dikkat çekti.

6 partinin ortak yayınladıkları deklerasyonda dikkat çeken satır başları:

Siyasal sorunların çözümü adına gerekçesi ne olursa olsun şiddete başvurmak sert bir dille kınandı. 
 
Seçilmiş milletvekillerinin ve politikacıların tutuklanması konusunda kaygı duyulduğuna yer verilen açıklamada, vekillerin dokunulmazlıkların kaldırılması eleştirildi.

 GAZETECİLERİN TUTUKLANMASINDAN DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Açıklamada basın kuruluşlarına yönelik saldırılar ve gazetecilerin tutuklanmaları ile örgütlenme özgürlüğünün engellenmesinden derin endişe duyulduğu dile getirildi. Ayrıca sivil toplum örgütlerinin kapatılması ve yargı mensuplarının tutuklanması yoluyla hukuk devletinin içinin boşaltılmasını kaygıyla karşılandığına yer verildi.
 
Federal Hükümet'e yönelik bir çağrı ile son bulan ortak deklerasyonda, İsviçre Federal Hükümeti'nden Türkiye'deki insan hakları savunucularının korunmasına yönelik somut adım atması istenerek, konunun Dışişleri Bakanlığı nezdinde gündeme alınması talep edildi.
 
Altı parti adına yapılan ortak deklerasyonu imzalayan Federal Meclis'teki parti sözcüleri:  Viola Amherd, CVP, Ignazio Cassis, FDP. Balthasar Glättli GRÜNE,Tiana Angelina Moser, GLP, Roger Nordmann, SP, Rosmarie Quadranti, BDP