İsviçre gazetesi Tages-Anzeiger, Gülen cemati ile bağlantılı çifte vatandaşlığa sahip bir iş adamını bayıltarak kaçırmak için plan yaptığı iddia edilen 2 Türk diplomattan birinin halen Bern'deki Türk temsilciliğinde bulunduğunu, (Hakan Kamil Yergediğerinin ise (Hacı Mehmet Gani)Türkiye'ye dönmüş olduğunu yazdı.

Savcılık tarafından dün yapılan açıklamada soruşturmanın Mart 2017'de başladığı ifade edilerek, "Başsavcılık makamı siyasi istihbarat toplama ve yabancı bir devlet için yasaklanan faaliyetler şüphesiyle adli soruşturma yürüttüğünü teyit etmektedir" denildi.

Açıklamaya göre savcılık, şüphelilerin şu anda veya isnat edilen suçun işlendiği anda diplomatik dokunulmazlığa sahip olup olmadığını Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan öğrenmeye çalışıyor.

Soruşturmanın devamı için şüphelilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekiyor.

OLAY SONRASI BASIN ATAŞESİ HACI MEHMET GANİ TÜRKİYE'YE DÖNDÜ

İsviçre gazetesi Tages-Anzeiger, Gülen cemaati ile bağlantılı, Türkiye ve İsviçre'de saygın biri olarak tanınan iş adamını kaçırmak için, plan yapan iki Türk diplomattan birinin halen Bern'deki Türk temsilciliğinde bulunduğunu, diğerinin ise (AKP Amasya milletvekili adayı) 2012 yılında atanan Bern Büyükelçiliği Basın Ataşesi Hacı Mehmet Gani olduğunu bildirdi.

Bern'deki Türk büyükelçiliği ise konu hakkındaki sorulara cevap vermedi.

Tages-Anzeiger'in haberine göre İsviçre istihbaratı kaçırma girişiminden 2016 yılında planlama aşamasında haberdar oldu. Kaçırma işini organize etmek için Türk diplomatların Zürich Oberland'da bir mezarlıktaki garaj önünde, borç içinde kıvranan bir başka Türk iş adamının vereceği bilgiler karşılığında, kendisine Türkiye'de iyi bir yaşam sağlanacağının iknası için üç kez kez biraraya geldikleri ifade edildi. 

Farkında olmadıkları ise, beş kişinin biraraya geldiği toplantıdan, İsviçre istihbaratının başından beri bilgisinin olmasıydı. Görüşmeye katılan diplomatlardan birinin (şu anda Türkiye'de) Bern Büyükelçiliği Basın Ataşesi Hacı Mehmet Gani olduğu açıklandı.

Kaçırılacak iş adamı (50) ise şu anda polis koruması altında bulunuyor.