İsveç Güvenlik Polisi (Säpo) söz konusu imamların ülkede radikalleşmenin güçlenmesine katkıda bulunduklarını ve ülkenin güvenliğine yönelik tehdit oluşturdukları değerlendirmesini yapmıştı.

Bu yılın mayıs ayında Säpo, İsveç'in orta kesimlerindeki Gävle ilindeki caminin imamı Abo Road ve oğlu ile imam Viktor Gaziev ardından da Västerås ilinde Fekri Hamad, Umeå ilinde Hussenin Al-Jubury adlı imamları ve Göteborg ilinde Bilim Okulu eski Müdürü Abdel-Nasser el Nadi'yi gözaltına aldı.

Hakkında sınır dışı kararı verilen Abu Road, uzun yıllardan beri Selefi görüşleri yaygınlaştırmak, IŞİD gibi aşırı örgütlerle ilişkide olmakla suçlanıyordu. Raod'ın camide IŞİD'a gönderilmesi için para topladığı, sosyal medya hesabından IŞİD'i kutladığı ve maddi yardım yapılması çağrıları yaptığı pek çok kez medyada yer almıştı.

Diğer imamların da Abo Raad'la yakın ilişki içinde oldukları ve Selefi düşüncelerin yaygınlaşmasını sağladıkları belirtilmişti.

Abo Road, kendine yönelik suçlamaları reddetmiş ve masum olduğunu söylemişti. Road’ın serbest bırakılması için Stockholm’de yüzlerce kişinin katıldığı bir gösteri düzenlenmişti.

İmamlardan 5’i Göçmen Bürosu’nın geri gönderme merkezlerinde tutulurken Umeå Camisinin imamı Hussenin Al-Jubury, Yüksek Göçmen Mahkemesi tarafından sınır dışı edilmesi durumunda ülkesinde yaşamının tehlikeye girebileceği gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. Al-Jubury, haftada bir kaç kez karakola giderek polise bildirim yapmak zorunda.

İsveç Devlet Televizyonu’na açıklama yapan Terör Uzmanı Magnus Ranstorp, ülkesindeki güvenlik koşullarının iyileşmesi durumunda hükümetin aldığı kararın yürürlüğe konulacağını ve Al-Jubury’nin derhal sınır dışı edileceğini söyledi.