SÜHEYLA KAPLAN / Almanya

Bingöl Sancak Belediye Başkanlığı'nın 07.11.2019 sayılı Meclis kararı gereğince 25.11.2019- 10.12.2019 tarihleri arasında davet sahibi iş insanı Kasım N.'na ait olmak üzere; belediyeden 2 kişi, Bingöl Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği'nden de 45 kişi olmak üzere toplam 47 kişinin Köln kentine gönderilmesi yönünde karar çıktığı kaydedildi. 

47 KİŞİ ALMANYA'YA GELDİ Mİ?

Bingöl Sancak Meclis Başkanı ve Belediye Başkanı Nusret Koçin (AKP) tarafından Vali Kadir Ekinci'ye izin vermesi istemiyle sunulan yazılı başvuruda şöyle denildi: 

Alman dış istihbaratı BND'den kampanya: Ajan arıyoruz Alman dış istihbaratı BND'den kampanya: Ajan arıyoruz

'Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Bingöllü iş insanı Kasım N.'nun davet mektubunda; Almanya ve Türkiye (Bingöl) arasında bir köprü oluşturmak amacıyla Belediyemiz ile Bingöl Çevreyi Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından ortaklaşa organize edilecek proje kapsamında Almanya'nın Köln Belediyesi ile diğer kuruluşların belediyecilik alanında çevre ile ilgili çalışmalarını yerinde görmek amacıyla; Bingöl Çevreyi Koruma ve Geliştirme Derneği koordinasyonundaki STK'lar ( Sivil Toplum Kuruluşları) ile Belediyemizin görevlendirileceği 2 kişi ile birlikte toplam 47 kişiyi 25.11.2019- 10.12.2019 tarihleri arasında Almanya'da görmek ve ağırlamak istediğini, bu projenin Belediyemiz ile bir çalışma olduğunu, bundan sonra da çeşitli konularda çalışma yapmak istediğini belirterek katılımcıların tüm masraflarının ( yol, konaklama) kendisi tarafından karşılanacağı ifade edilmektedir'.

SANCAK BELEDİYE BAŞKANI: KARAR ALINDI ANCAK İPTAL ETTİK

Sözkonusu iddialar üzerine Bingöl Sancak Belediye Başkanı Nusret Koçin yaptığı açıklamada şunları söyledi: ' Meclis olarak sizin bahsettiğiniz gibi bir karar aldık. Doğrudur. Ancak daha sonra Meclis oturum kararı alındıktan sonra işin içinde başka menfaatlerin olduğu duyumunu aldıktan iki hafta sonra ( 2019) projeyi iptal ettik. Belediyemizden herhangi bir kişi ne Almanya'ya gitmiş ne de gri pasaport çıkarılmasına izin verilmiştir. Almanya'ya bu tür projelerle gönderilmeyen bir belediyeyiz. İşi bulandırmaya çalışmasınlar. Belediye'ye pislik atmaya çalışıyorlar. Biz gerçekten de çok samimi ve temiz duygularla Almanya'ya proje kapsamında yola çıkmak istemiştik. Sonra bazı duyumlar aldık ve daha sonra projeyi iptal ettik'.

Öte yandan Almanya üçüncü liginde top koşturan Münih Türkgücü'nden de 37 kişi için Urfa Ceylanpınar Belediyesi'ne davetiye gönderildiği iddia edildi. Ceylanpınar Belediye'sine gönderilen dilekçede Münih Türkgücü'nün daveti üzerine 'Ceylanpınar Belediyesi'ne gönderilen dilekçede Münih Türkgücü'nün daveti üzerine 'Ceylanpınar Gençlik ve Spor Derneği' ile birlikte 'Spor kardeşliktir' projesi kapsamında 37 kişiye 16.02.2020- 22.2.2020 tarihleri arasında Almanya'ya izin verildiği belirtildi. Dilekçede davetlilerin Münih Türkgücü tarafından karşılandığı belirtiliyor. 

Konu ile ilgili olarak Yeşiller Partisi Bavyera Milletvekili Cemal Bozoğlu eyaletin İçişleri Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi. 

Münih Türkgücü Spor Derneği ise konu ile ilgili yazılı sorumuza şu ana kadar yanıt vermedi.