İstanbul'daki trafik sorunu nedeniyle TEM yolu ve D-100 Karayolu'nun Gebze-Çamlıca arasındaki park yerlerinde binlerce kamyon ve TIR geçiş saatini bekliyor. Kamyon ve TIR sürücüleri, Gebze'ye geldikten sonra köprüden saat 22.00'den sonra geçebildikleri için yığılmanın da etkisiyle kendilerine en az 4-5 saat sonra sıra geldiğini, Avrupa'dan Anadolu yakasına geçebilmek için geçen sürenin ise 8 saati bulduğunu belirtti.

BAŞKANDAN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise İstanbul ve özellikle köprü trafiğine soluk aldırabileceği düşündüğü ilginç bir öneri getirdi.  Gebze Eskihisar'daki İDO'ya ait feribot iskelesinin yeni ilave rıhtımlarla uygun hale getirildiğini söyleyen Adnan Köşker, sadece TIR ve kamyonların İstanbul Zeytinburnu veya uygun görülecek diğer bir iskeleden buraya Ro-Ro ve feribotlarla taşınabileceğini, bunun da büyük bir rahatlama getireceğini söyledi.

Eskihisar Feribot İskelesi önünde DHA muhabirine bu önerisini açıklayan Belediye Başkanı Adnan Köşker, "Trafik konusunda Gebze önemli bir nokta. Anadolu’nun bağlantı noktası. Dolayısıyla trafik sıkıntısı olunca bu bölgede de birikmeler oluyor. Gebze’de de ciddi TIR birikmeleri, parklanmalar oluyor. Bu genelde saat 17.00'den sonra İstanbula geçişlerin yasak olmasından kaynaklanıyor. Bu sıkıntıyı sürekli karşıya gidip gelmeden dolayı geçmişten de biliyorum" diyerek şöyle devam etti:

AĞIR VASITALARA RO-RO VE FERİBOT

"Son zamanlarda artan trafik yoğunluğu, ticaretin artması İstanbul'un nüfus olarak da kalabalıklaşarak sanayi kenti olmasından dolayı nakliyelerde ciddi sorunlar yaşanıyor. Karşıya geçişlerde 4-5 saati,  Avruya'dan bu tarafa geçişte de 8 saatleri bulan trafik  birikimi var. Ciddi anlamda insanları çileden çıkarır bir hale gelmiş. Eskishisar'da İDO'nun büyük bir iskelesi var. Yalova ve Gebze arasından bir feribot seferi yapılıyor ama, Demiryollarının Yüksek Hızlı Tren ve Marmaray hattı çalışması nedeniyle rayların sökülüp bakıma girmesiyle beraber yoğunluk daha da arttı. Burada feribot veya Ro-Ro gemileriyle kamyon ve TIR'ların karşılıklı olarak nakli sağlanabilir. Ücret olarak biraz pahalıya mal olabilir ama insanların 4-5 saat otobanlarda beklemesi, hem zamandan, hem akaryakıttan tasarruf sağlar. Bu aynı zamanda trafik yoğunluğunun ortadan kaldırılması anlamında da ideal olabilir."

3'ÜNCÜ KÖPRÜ OLSA BİLE GEREKLİ

Adnan Köşker, kamyon ve TIR'larda acil taşınması gereken gıda mamulleri veya başka ürünler olduğunu, bunların 4-5 saat trafikte kalmasıyla bozulabileceğini de hatırlatarak bunun değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Köşker, "Burada zaten takviye iskele var. Bu gene İDO'ya ait bir liman.  Yeni iskele de yapılabilir.  Bu uygulanırsa kamyon ve TIR'lar köprülerden ve köprü yollarından çekileceğinden sıkıntı azalır. Trafiğe çıkan araç sayısı artıyor. 3'üncü köprü yapılsa bile gene de böyle bir şeyin düşünülmesinde fayda var.  Dilovası ile Yalova Hersek Burnu arasında Körfez Köprüsü de yapılacak. O köprü yapıldıktan sonra İDO'nun iskele alanında belki otomobil ve otobüs yoğunluğu bugüne göre olarak azalacak.  O zaman Ro-Ro seferleri ile  burası ikinci defa hareketlenip değer kazanır. Mesela buradan TIR taşımacılığı İstanbul Zeytinburnu’na yapılabilir. Aynı zamanda karşı Mudanya tarafına yapılabilir" diye konuştu. 

KAMYONCULAR DERT KÜPÜ

TEM yolu kenarındaki parklarda bekleyen kamyon ve TIR sürücüleri da trafikten yakınıyor. Can Aksoy adlı sürücü, Anadolu yakasından Avrupa'da geçmek için kendilerine 3-4 saatlik bir zaman verildiğini, geçemedikleri zaman malını taşıdıkları firmalarin kendilerine ceza verdiğini belirtti. Can Aksoy, TIR ve kamyonlar için Ro-Ro veya feribotlar devreye alınırken herkesin bunu tercih edeceğine inandığını da belirtti. 

Abdullah Sarıbsaş adlı kamyon şoförü ise, "Ben pazartesi günü karşıdan Anadolu yakasına 8 saatte geçtim. Şimdi saat 16.00'dan akşama kadar yasak. Mecbur 22.00'ye kadar bekliyoruz. O saatten sonra geçebilirsek karşıya geçeceğiz. Feribot olsa hem trafik sıkışmaz, hem de diğer araçlar köprüden daha rahat geçer. Bizler yollarda beklerken cayır cayır mazot yakıyoruz" dedi. Adem Uslu adlı TIR sürücüsü ise şunları söyledi:

"Biz köprüden gelirken hem yakıttan hem zamandan zararımıza. Araçlarımız hararet yapıyor bekliyoruz. Köprüde bakıyoruz yolda çalışan 8 kişi var ve tüm şeritleri kapatıyorlar. Vatandaş mağdur oluyor. Madem ki orada normal bir çalışma var, ya şeriti kapatmasınlar ya da iş makinelerini fazlalaştırsınlar. Tüm kamyoncu camiası mağduruz. Yasağı giriyoruz, ceza yiyiyoruz, yoldan geçemiyoruz." 

İlhami Küçüksayraç adlı TIR sürücüsü ise sürekli Avrupa'ya gidip geldiğini belirterek, aracının dijital takometreli olduğunu, her saniyesinin firmadan izlendiğini söyledi. Küçüksayraç, "Takometre saati dolduğu yerde durmamız gerekiyor. Ben Avrupa’ya nasıl gideceğim? Yükü nasıl Avrupa’ya yetiştireceğim. Bekliyorum. Saat 10.00'da köprü açıldı diyelim. Benim karşıya geçmem birkaç saat. sonra ne olacak, takometre süresi bitti. Avrupa'da en ufak bir ceza 500 Euro'dan başlıyor 2000 Euro'ya kadar çıkıyor. 18 Haziran'dan bugüne kadar olan cezalar ve uğradığım zararımla bir daire alırdım" diye konuştu.



MB(MB/AAA)