Alman basını haberlerinde, Türkiye’nin Suruç katliamı sonrası IŞİD’e karşı operasyon kararı aldığını ve İncirlik Havaüssü’nün IŞİD’e karşı mücadelede kullanıma açtığını vurguladı. Alman radyo ve televizyonları da operasyonu ilk haber olarak verdi.


FOCUS: TÜRK JETLERİ IŞİD HEDEFLERİNİ BOMBALIYOR


Focus
 dergisi Türkiye’nin ilk kez IŞİD hedeflerini bombaladığını duyururken Başbakan Davutoğlu’nun operasyon ile ilgili açıklamalarına yer verdi. Hedeflerin Kilis yakınlarındaki Havar köyü civarında olduğunu bildiren dergi, Erdoğan-Obama telefon görüşmesi sonrası İncirlik Havaüssü’nün IŞİD’e karşı operasyonlara açıldığını belirtti.  


SPİEGEL: TÜRKİYE HAVA ÜSSÜNÜ IŞİD’LE MÜCADELEDE KULLANDIRACAK


İncirlik Hava Üssü’nün IŞİD’le mücadele operasyonlarında kullanıma açılmasını başlık yapan dergi konu ile ilgili haberinde, bu gelişmenin Erdoğan-Obama telefon görüşmesi sonucunda gerçekleştiğini vurguluyor. Dergi, Suriye Bağımsız İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) çatışmaların ‘Suriye’den Türkiye’ye girmeye çalışan bir kişiye Türk askerlerinin ateş açması sonrası başladığı’ iddiasına yer veriyor. Bu çatışmada 2 IŞİD’linin öldürüldüğü ve 4 Türk askerinin yaralandığını belirtiliyor.   


DİE ZEİT: TÜRK JETLERİ İLK KEZ IŞİD’İ BOMBALIYOR


Almanya’nın sayılı gazetelerinden die Zeit ise Türk jetlerinin IŞİD hedeflerini bombalamasını haberde başlık olarak kullanırken, Ankara hükümetinin ulusal güvenlik konusundaki kararlılığını vurguluyor. Gazete, Suruç katliamının Türk hükümetinin durumu yeniden değerlendirmesine yol açtığına dikkati çekiyor. Die Zeit, İstanbul’daki güvenlik operasyonlarını da okuyucularını duyurdu.


FRANKFURTER ALLGEMİNE ZEİTUNG:IŞİD, TÜRKİYE’NİN SABRINI TAŞIRDI


Frankfurter
 Allgemine Zeitung gazetesi ise haberinde, Türkiye’nin IŞİD’e  yeterince göz yumduğunu iddia ederken son olayların Türkiye’nin sabrını taşırdığını yazdı. Gazete, Türk jetlerinin IŞİD hedeflerini bombalaması ile ilgili olarak Davutoğlu’nun açıklamalarına yer verdi.


BAVYERA RADYOSU:ERDOĞAN İÇİN ESAD’IN DÜŞÜRÜLMESİ IŞİD’TAN DAHA ÖNEMLİYDİ


Bavyera Radyosu’nda yapılan haberde, Suruç katliamına kadar Erdoğan’ın IŞİD konusunda etkili bir mücadeleye istekli görünmediği iddia edilirken ‘onun için Esad’ın düşürülmesi her şeyden önemliydi. Amerika’nın Esad’ın düşürülmesinden önce IŞİD’le mücadeleyi öncelikli görmesi onu rahatsız ediyordu’ dendi.  İncirlik hava üssünün IŞİD operasyonlarına açılmasını da olumlu olarak niteleyen radyo yorumcusu ‘Amerikan uçakları artık daha kolayca ve hızlı hedeflere ulaşabilecek, hatta helikopterlerle operasyonlar yapılabilecek’ dedi.