Suriye'deki IŞİD üyeleri Almanya'ya geri dönmeli mi? Sorusu yorumları ikiye böldü

ABD Başkanı Donald Trump Avrupa ülkelerine, Suriye'de yakalanan Avrupa kökenli IŞİD üyelerini teslim alarak yargılamaları çağrısında bulunmasının ardından Almanya'ya getirilip getirilmemesi konusunda görüşler ve yorumlar ikiye bölündü.

ALMAN GAZETECİ İLE TÜRKİYE KÖKENLI AVUKAT KARŞI KARŞIYA

Konunun eksileri ve artıları tartışılırken, 'Hamburger Morgenpost gazetesi parlamento muhabiri Mike Schlink "Almanya geriye alırsa ülkeye zarar verirler" derken, avukat Mahmut Erdem ise, "hukuk açısından geriye dönmeleri lazım" dedi.

Suriye'de Irak, Şam İslam Devleti “IŞİD” neredeyse askeriyeye yenilir ve bazı savaşçılar Suriye-Kürt özerk yönetimi hapishane kamplarındalar. Kimsenin geleceği henüz belli olmazken Alman vatandaşı IŞİD üyelerin geriye dönmeleri söz konusu. Fakat IŞİD destekçilerin tekrar Almanya'ya gelebilmeleri için günlerdir tartışılıyor.

AVUKAT ERDEM: ESKİ İŞİD ÜYELERİ GEREKİRSE HAMBURG'DA YARGILANSIN

Avukat Mahmut Erdem, Alman vatandaşı olanların hızlı bir şekilde geriye dönüş yapabilmeleri için işlemlerin yapılması gerektiğini kaydederken, Mike Schlink buna karşı çıkarak terör yanlısı Alman vatandaşı eski IŞİD üyelerine hükümetin çok sert olmasını şans verilmemesini savunuyor. Böylece görüşler ve fikirler tamamen çok farklı ve birbirine zıt noktalarda...

ELLERİNDE KAN VAR AMA ALMANYA VATANDAŞLARINI GERİ GETİRMELİDİR

Erdem, “Suriye'deki Kürt hükümetin cezaevlerinde yatan savaşçılar vardır ve kamplardaki çocuklarıyla barındırılan Cihatçı Alman kadınlar vardır. Bu konuda iki grup arasında ayrım gerekir. Her iki grup için, Alman devletinin vatandaşlarını geri getirme görevi vardır. Almanya neden iddia edilen teröristleri geri alsın? Çünkü bu onun görevi, Donald Trump bir kereliğine de olsa haklı. Temel Yasa, devletin vatandaşları için ayağa kalktığını gizlemektedir. Bunlar suçlu mu yoksa suçsuz mu. Bu hak kaybedilemez. Daha da ileri gidiyorum: Almanya'da bile, Arap veya Türk kökenli sosyalleşmiş savaşçılar, aileleriyle irtibatları yok ülkeleriyle hiçbir ilişkileri olmadığından, bir Alman mahkemesine aittir. Bu savaşçıların elinde kan var. Hepsi silah konusunda eğitildi ve insanları öldürmek için Cihada taşındı. Hukuk sistemimiz altında yargılanmalı ve mahkum edilmelidirler. Dolayısıyla bir Alman mahkemesinin önüne aitler” diyor

AVUKAT ERDEM: FEDERAL HÜKÜMET TÜRKİYE'DEN KORKUYOR
Ne de olsa, kendi suçlularını geri almak istemiyorsa, devlet yanlış yönlendiriliyor, ancak aynı zamanda Afganistan ve Kuzey Afrika ülkeleri gibi ülkelere cezaevindeki vatandaşlarını geri alma konusunda büyük baskı yapıldığı ima ediliyor. Federal Hükümet’in tereddütlü tavrının ardında, Türkiye’nin NATO’nun ortağıyla çalışma endişesi olduğuna eminim. Almanya IŞİD savaşçılarının ve Alman kadınlarının ülkesine geri gönderilmesini organize etmek için, Berlin'in Suriye'deki Kürt özyönetim organları ile Alman mahkumların elinde olması gerekiyor.. Alman hükümetinin gölgesini atlaması gerektiğinin altı çiziliyor. Kadınların kimseyi öldürmediği Aileler Halifelikte yaşama konusunda yanlış anladıklarını komşu olarak kiminle evleneceklerine karar verildiği ifade ediliyor. Birçoğu, kendilerini ve çocuklarını böyle feci bir duruma soktuklarına pişmanlık duyuyorlar Alman hükümetinin insani nedenlerle onlarla el sıkışması ve onları dışarı çıkarması gerekiğini belirtiyor Mahmut Erdem.

GAZETECİ SCHLINK: TERÖRİSTLER İÇİN MERHAMET YOK

Herkes kendi şansının demircisidir ve bu yüzden kendi talihsizliğinden sorumludur. IŞİD'e katılmak için Almanya’yı terk etmeye bilinçli olarak karar veren herkes sonucuna katlanmalıdır. Hayatını teröre adayan, çocuklarını öldürmeye ve kadınlara tecavüz etmeye yardım eden, merhamet umudunu kesmeli. Federal hükümet zor durumda olmamalı Kürtler tarafından gözaltına alınan Alman IŞİD destekçileri geri getirilemez. Erkekler ve kadınlar, yaptıklarını nerede yaptıklarına cevap vermek zorunda. Yani Orta Doğu'da. Bir geri dönüş hareketi onları yerel adaletten mahrum bırakacak ve muhtemelen Almanya'da yapılabileceklerinden daha sert cezalar alacaktır. Son olarak, ülkemizde gecikmelere uğrayan suçlamalar, önce mümkünse sınır dışı edilmeden önce cezalandırılmaktadır sözlerini Mike Schlink savunuyor.

ALMAN VATANDAŞLIKLARI GERİ ALINSIN
Kuşkusuz, hükümet yetkilileri Alman IŞİD savaşçılarının hala geri dönüş hakkına sahip olduğunu vurgulamaktadır. Bununla birlikte, Vatandaşlık Yasası'nın gösterdiği gibi, bu vatandaşlık başka bir vatandaşlık olması şartıyla geri çekilebilir. Almanya bunu tutarlı bir şekilde kullanmalı ve İngiltere'yi bir rol model almalıdır. Şimdilik aylardır İngiltere, IŞİD savaşçılarından vatandaşlığı geri aldı, itiraz etti ve onları kaderlerine bıraktı. Tam olarak öyle olmalı. Ne de olsa, tutuklular pişmanlık duymayan teröristlerdir. Bilinçli bir şekilde kendilerini İŞİD'en uzaklaştırmadılar, düzene karşı savaşları Kürt milisleri tarafından zorla yarıda kesildi. Muhtemelen hala radikalleşmişlerdir ve toplumumuz için bir tehlike. Hepsi bununla ilgili. Federal hükümetin ülkemizdeki sadık, doğru vatandaşlara karşı da bir sorumluluğu var diyor Schlink.

DEVLET VERGİ ÖDEYENLERi KORUSUN

Mike Schlink, devletin devlete vergi ödeyenleri de koruma görevi olduğunun altını çizerek, vergi mükelleflerinin paralarından sorumlu olmayı içerir, IŞİD destekçilerin uçuşu daha iyi bir hayata yani Almanya'ya finanse etmek için kesinlikle bunlardan biri olmadığına işaret etti. En azından kadınları geri almanız gerektiği tekrar tekrar söyleniyor. Böylece iyi niyetli olan halifeliğin içinde yaşamaya karar verenler kimseyi öldürmedi ve kendileri de kurban oldu. Dürüst olmak gerekirse, bu kadınlar acımayı hak etmiyor. Hepsi, sözünün korku tarafından takip edildiğinin farkında olmalıydı. Çocukları bunu bilmiyordu. Ve sağlam, aile ortamında yetişebilmeleri için federal hükümetin en azından burada esneklik başvurusu yapması gerekiyor denilirken, yorumların ve görüşlerin ikiye bölündüğü gözden kaçmıyor.

Emine SONUGÜR