Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ülkedeki terör saldırılarının ardından yaptığı açıklamada ülkeye giriş çıkışların kapatıldığını ve Fransa’da olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.


Fransız ordusundaki askerlerin ve yaklaşık on bin kişilik polis gücünün devreye sokulduğunu açıklayan Hollande, Türkiye’ye G-20 zirvesi için yapacağı ziyareti de iptal ettiğini duyurdu.


Fransa’da bakanlar kurulu acil olarak toplandı. Paris’te tüm metro seferleri ve toplu ulaşım iptal edildi. Ülkede olağan üstü hal ilan edildi. Paris’te yarın bütün okullar tatil edildi. Stadyum ve Bataclan konser alanındaki rehinelerin tahliyesine başlandı.


TERÖR ÖRGÜTÜ IŞİD ÜSTLENDİ

Paris’teki saldırıları IŞİD üstlendi. IŞİD’e yakın sitelerden yapılan açıklamada saldırıların ‘Avrupa’nın 11 Eylül’ü’ olduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamaya göre Paris'teki 7 ayrı saldırıda,160'tan fazla kişi hayatını kaybetti. Stadyum yakınlarındaki saldırılardan ikisinin intihar eylemi, birinin de silahlı saldırı olduğu açıklandı.


Öte yandan Paris'te okullar tatil edilirken, toplu ulaşım araçlarının da çalışmayacağı açıklandı. Polise destek için Paris sokaklarına çok sayıda asker konuşlandırıldı. Cumhurbaşkanı Hollande, tüm sınır kapılarının kapatıldığını duyurdu.

Hollande düzenlediği basın toplantısında, "Kimin terörist kimin suçlu olduğunu öğreneceğiz. Tabi ki kurbanları yaralıları düşünüyorum. Herkese barış çağrısında bulunuyorum. Teröre karşı Fransa birlik içinde olmalı. Şu anda bizi korkutmayı başardılar ama bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Fransa'da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez olağanüstü hal ilan edildi.

5 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ, DİĞERLERİ ARANIYOR

Paris Savcılığı, 5 teröristin öldürüldüğünü diğerlerine arandığını açıkladı.
Başkent Paris bölgesinde güvenlik önlemleri en üst seviye çıkartıldı. Emniyet, güvenlik önlemleri çerçevesinde başkentteki 5 metro istasyonunu kapattı.

KONSER SALONUNDAKİ SALDIRGANLAR ÖLDÜRÜLDÜ

Bataclan Konser Salonu'nda çok sayıda kişiyi rehin alan iki saldırgana operasyon düzenlendi. Operasyonda saldırganların öldürüldüğü açıklanırken, rehinelerden de en az 118'nin saldırganlar tarafından öldürüldüğü belirtildi.



LİDERLERDEN İLK TEPKİLER

Fransa'daki terör saldırısından sonra, bir açıklama da İngiltere Başbakanı David Cameron'dan geldi. Cameron twitter'dan yağtığı açıklamada "Bu olaydan ötürü ben de şoke olmuş durumdayım, Tüm dualarımız fransız halkıyla, Elimizden gelen her türlü yardımı yağcağız" dedi.

ABD Başkanı Obama da yaptığı açıklamada "bu saldırı tüm insanlığa yapılmıştır" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel yaşanan saldırıların ardından 'şoktayız' ifadesini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa'nın başkenti Paris'te yaşanan silahlı ve bombalı saldırılardan derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

Sosyal medyada Paris için kampanya başlatıldı

Fransa’nın başkenti Paris’te akşam saatlerinde meydana gelen 7 ayrı yerdeki terör saldırıları için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Terör saldırılarında hayatını kaybedenler Twitterda #Prayforparis etiketiyle anılırken, Facebook dünya çapında Paris’te bulunan ve kendisinden haber alınamayan için bir network oluşturdu.

Facebook, terör saldırılarında olay yerinde sağ kurtulmayı başarabilenlerin ailelerini ve arkadaşlarını haberdar edebilmesi için bir haberleşme ağı oluşturuldu. Facebook Güvenlik Durumu Kontrolü (Facebook Safety Check) adı altında oluşturulan network, en az 160 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarından sağ kurtulanların birbiriyle haberleşmesini sağlıyor. Saldırı anında bölgede bulunanların Facebook üzerinden işaretleyebildiği yer bildirimi ile sağ olduklarının anlaşılabildiği uygulama, yakınları için endişelenenlere kolaylık sağlıyor.

Facebook yetkilisi yaptığı açıklamada “Paris’te gerçekleşen olay sonucunda şok olduk ve oldukça üzgünüz. İletişim bu tür durumlarda aileler ve arkadaşlar için oldukça kritik bir durum” ifadelerini kullandı.