IŞİD'E eşiyle katılan Alman kadın militan Carla S. bugün Almanya'ya geliyor.

Carla S. bugün Almanya'ya geliyor

Almanya’nın, Suriye’de ve Irak'ta yakalanan Alman vatandaşı IŞİD’li teröristleri ülkeye geri getirip, onların  yargılaması hususundaki tartışmalar devam ederken, Alman vatandaşı Carla S.'nin (31) iki çocuğuyla birlikte bugün Stuttgart'a geleceği öğrenildi. 

Diplomatik kaynaklar, Alman hükümetinin tutukluların iadesinin talebi için, bölgedeki “Kuzey ve Doğu Suriye Kürdistan Federe Yönetimi” ile doğrudan masaya oturmanın, söz konusu oluşumu diplomatik olarak resmen tanımak anlamına geleceğini düşünüyor.

IŞİD savaşçılarının Almanya'ya alınıp yargılanıp, yargılanmamaları konusunda tartışmalar sürerken 2014 yılında Almanya'nın Oberhausen kentinde Suriye kökenli erkek arkadaşı ile IŞİD'e katılan Carla S.'nin diplomatik görüşmeler sonrasında İdlib'den Türkiye üzerinden buhün yerel saat ile 19:00'da Stuttgart'a geleceği kaydedildi. 

Güvenilir kaynaktan edinilen bilgiye göre Carla S. 2014 yılında Suriye'de erkek arkadaşıyla birlikte IŞİD'e katıldı ve arkadaşını bölgede çıkan çatışmada kaybetti. 

Carla S.'nin daha sonra Suriye'de IŞİD militanı bir Türk vatandaşı ile evlendiği ve iki çocuğu olduğu belirtiliyor. 

Edinilen bilgiye göre Carla S. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolündeki hapishanede kalıyordu. Carla S.'nin burada yargılanacağı belirtiliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de YPG tarafından yakalanan IŞİD'li yabancı savaşçıların vatandaşı olduğu ülkeler tarafından geri alınıp yargılanması çağrısı Alman siyasetini böldü. 

Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman vatandaşı IŞİD'lilerin Almanya'ya getirilmesinin çok zor olduğunu belirtiyor.  Alman vatandaşı IŞİD’lilerin ülkeye geri dönme hakkı olduğunu söyleyen Maas, ancak Suriye'deki şartlar altında tutukluların vatandaşlık bilgilerinin doğruluğunu kontrol etme imkanı bulunmadığını öne sürdü. Dışişleri Bakanı, bu prosedür için bilgi ve ceza kovuşturmasının gerektiğini, Suriye’de bunun da imkansız olduğunu belirtti.

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch Başkan Trump’ın haklı olduğunu ve Suriye’de yakalanan yabancı IŞİD’lilerin ülkelerine dönmeleri gerektiğini düşünüyor.  Bartsch, "Alman vatandaşı olanlar doğal olarak Almanya’ya gelebilmeli. Gerekirse de burada mahkemede yargılanabilirler. Biz bir hukuk devletiyiz, bunun unutulmaması gerekiyor" diye konuştu.

Diplomatik kaynaklar, Berlin’in Suriye’de yakalanan Alman vatandaşı IŞİD’li teröristleri ülkeye geri getirip, yargılama konusunda ‘isteksiz’ olduğunu öne sürerken, buna gerekçe olarak YPG ve ona bağlı oluşumlarla doğrudan bağlantı kurmanının, Türkiye’nin tepkilerine yol açacağını göstermişti.

Almanya’dan Suriye ve Irak’taki terör kamplarına katılanların sayısı yaklaşık 1000 olarak biliniyor. Bunlardan 300’e yakınının Almanya’ya döndüğü, 150 militanın ise öldüğü tahmin ediliyor.

SÜHEYLA KAPLAN