Amerikan Özel Komando Birlikleriinin Suriye'de IŞİD'in mali işlerden sorumlu liderlerinden Ebu Sayaf'a düzenlenen baskında terör örgütünün yönetim biçimi, finansal yapısı ile ilgili bilgilerin Amerika'ya  ele geçtiği belirtilirken, IŞİD tarafından yayınlanan fetvada „ Kafirlerin organları Müslümanların hayatını kurtarmak için alınmalı ve ´´Kafirler cezalandırılmalı“ şeklinde ibarenin yer aldığı belirtiliyor.

 

Fetvada şöyle deniliyor. „ Kim kafir ise onun organları alınmalı. Müslümanların hayatı ancak kafirlerin organları ile kurtarilabilinir. Kafirlerin yaşamalarına ve organlarına saygı duyulamaz, onlar cezalarını çekmeli.“

 

Bilindiği gibi bir süre önce Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sözcüsü Said Mamuzini, IŞİD’in Musul’da organ ticareti yaptığını ve bunun için bir hastane açtığını belirtmişti. Örgütün organları fakirlerden alıp zenginlere sattığını söyleyen Mamuzini, “Rehinelere organ bağışlarlarsa erken çıkacaklarını söylüyorlar” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

 

IŞİD’in Musul’u işgali sonrası kentten kaçmak zorunda kalan KDP Musul Sözcüsü Said Mamuzini,  IŞİD’in organ ticaretiyle ilgili Sputnik’e konuşmuştu. IŞİD’in organ ticareti yaptığını ve bu organ ticareti için özel olarak bir hastane açtığını ifade eden  Mamuzini  “Örgüt hastaneyi 13 Haziran 2015 tarihinde açtı. Hastanenin adını da Irak’ın eski lideri olan Saddam Hüseyin’in adını verdi. Ameliyatlar örgütün doktorları tarafından gerçekleştiriliyor. IŞİD organları fakirlerden alıp zenginlere satıyor. Musul halkının çoğu fakir. İnsanlardan bazıları fakirlikten organlarını satıyor. ‘İş güç yok. Kentin dışına da gidip çalışamayız. Ondan mecburen organlarımızı satıyoruz’ diyorlar. IŞİD kadın çocuk dinlemiyor. Herkesten organ alıp satıyor. ‘Tutukladığı’ insanların da organını alıp satıyor. Onlara ‘Hapis cezan çok. Bize bir organını verirsen, bağış olarak değerlendiririz ve seni erken bırakırız’ şeklinde açıklamada bulunmuştu.

Süheyla Kaplan