Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Kuzey Irak'ta en az 200 Ezidi'yi serbest bıraktı.

Çoğunluğu yaşlılardan oluşan Ezidiler, Kerkük yakınlarında Kürt yetkililerce karşılandı. IŞİD'in bu kişileri neden serbest bıraktığı henüz bilinmiyor.

Örgüt, geçen yıl Irak'ta geçen yıl binlerce Ezidi'yi öldürmüş ya da kaçırmıştı. Reuters ajansına göre Cumartesi günü serbest bırakılan Ezidilerin neredeyse tamamı hasta ve yaşılardan oluşuyor. Başlangıçta serbest bırakılan kişilerin sayısının 350 civarında olduğu belirtilmişti. Ancak daha sonra bu sayı 200'e çekildi.

Aralarında bazı hasta bebeklerin de bulunduğu Ezidiler, Peşmerge güçleri tarafından doğrudan bir sağlık merkezine götürüldü. Merkezde bulunan Ezidi hakları eylemcisi Hodr Domli, AFP ajansına, "Bu kişiler Musul'da tutuluyorlardı. Bazıları yaralı. Bazıları özürlü. Bir çoğunun ruhsal ya da psikolojik sorunları var" dedi.

Bir yaşlı Ezidi, IŞİD militanlarınca otobüslere binmeleri istenince öldürüleceğini sandığını söyledi. Bunun yerine Ezidiler, IŞİD'in kontrolündeki Havice ile Kerkük arasında bulunan bir geçiş noktasına getirildi. Aylarca tutsak kalan, tekerlekli sandalyedeki yaşlı bir Ezidi de "Çok zordu. Yemeğimiz yoktu ve çok üzülüyorduk" dedi.