Saksonya Eyaletinin başşehri Hannover’de ırkçılık, milliyetçilik ve yabancı düşmanlığı protesto edildi.

Protesto eylemine 5000 kişinin üzerinde beklenmeyen oranda bir kalabalık katıldı.

Yürüyüşe çağrı barış hareketi, DGB Alman Sendikalar Birliğinin yanı sıra tüm partilerden politikacılar ve kilise temsilcileri tarafından yapılmıştı.  

Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil da ırkçılığa, milliyetçiliğe ve yabancı düşmanlığına karşı protesto eylemine katılanlar arasındaydı.

Stephan Weil Avrupa Postası'na verdiği özel demecinde herkesi yükselen ırkçılığa karşı uyanık olmaya çağırdı: 

“Chemnitz'de başlayan bu tatsız olaylar Almanya’nın tüm eyaletlerinde insanların kafasında soru işaretleri yarattı. Bugün  kalabalığın burada ırkçılığa, milliyetçiliğe ve yabancı düşmanlığına karşı seslerini yükseltmesine çok sevindim.

Bizim ülkemizde geçmişte ırkçılık ve milliyetçilikten kendi partimiz SPD politikacıları da zarar görmüş ve bedel ödemişlerdir.

Gelişen bu ırkçılık, milliyetçilik ve yabancı düşmanlığına karşı çok tutarlı bir mücadele biçimi geliştirmek gerektiğine inanıyorum. Almanya’nın bir sivil toplum anlayışı ve gelişmiş bir demokrasisi ve anayasası var. Bugün AFD  ve diğer milliyetçi, ırkçı ve yabancı düşmanı çevreler tarafından demokrasimize, anayasanın değerlerine gölge düşürmek isteniyor. Buna kesinlikle müsaade etmemeliyiz. Yabancılar ve iltica talebinde bulunanlarla barış içinde birlikte yaşamak zorundayız. Almanya’nın artık bir göçmen ülkesi olduğu gerçeğini herkesin kabul etmesi gerekiyor.  Almanya’da yıllardır  barış içinde  birlikte yasadık ve bundan sonra da yaşamak zorundayız. Bu barışa darbe indirmek isteyen herkese karşı uyanık olmak ve  halkın direnişini örgütlemek gerekiyor.

Bugün demokrasimize, sivil toplumumuza ve anayasamıza gölge düşürmek isteyen herkese karşı uyanık olunması gerekiyor.

Ülkemizde barışı bozan ve şiddete başvuran herkesin anayasamız gereği yargılanarak cezalandırılması gerektiğine inanıyorum.”

SPD’li Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Stefan Schostok verdiği özel demeçte şunları söyledi:

“Hannover şehri çok farklı uluslardan insanların yıllardır  barış içinde yaşadığı enternasyonal bir şehirdir. Şehrimizde ırkçılığın, milliyetçiliğin ve yabancı düşmanlığının asla yeri olmayacaktır. Hannover’de ayrımcılığa  asla izin vermeden barış içinde bir arada yaşamanın yollarını aradık ve bundan sonra da öyle olacak. Son zamanlarda gelişen  milliyetçi, ırkçı ve yabancı düşmanı güçler bizim barış içinde yasamamıza engel olamayacaklardır. Çok ulusluluk şehrimizin bir mihenk taşı haline gelmiştir ve bundan sonra da böyle olması için çaba sarf etmeye devam edeceğim.”

SPD Yabancılar Sorumlusu ve Saksonya Eyalet parlamenteri Doris Schröder-köpf de şunları söyledi:

“Göçmenlerden sorumlu Eyalet milletvekili olarak ayrımcılığa, milliyetçilik,  ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı mücadeleyi en üst noktaya taşımamız gerektiğinin,  bu yeni dönemde daha da faza mücadelenin bizleri beklediğinin bilincindeyim. Eyaletimizde milliyetçiliğe, ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı mücadelede ne gerekiyorsa elimden geleni yapmaya devam edeceğim. Hiç kimsenin ulusundan, dilinden, dininden ve renginden dolayı horlanmasına müsaade etmeyeceğim.”

Cuma Yağmur / Hannover