Kendilerini Batı'nın İslamlaşmasına karşı vatansever Avrupalılar olarak tanıtan ve İslam karşıtı eylemleriyle gündeme oturan PEGİDA, bu kez de Duisburg'da gösteri yaptı.

Miting için gelen beş yüz kadar PEGİDA destekçisi Duisburg Ana Tren Garı'nın otobüs durağında toplanırken, miting alanında oluşturulan platformda da PEGİDA adına konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda sık sık İslam karşıtlığı dile getirilirken, ”İslam’a inananlar ülkeden gitsin demiyoruz, ama onları da sevmiyoruz. Her bir köşede cami yapılmasını istemiyoruz“ şeklinde konuşan PEGİDA sözcülerinden bir konuşmacının, ”Biz PKK'ya silah yardımı yapılmasına da karşıyız“ sözü ve ”Basın, bizim katılım sayımızı az, karşı gösterilere katılanların sayısını da abartılı veriyor. Yalancı basın“ ifadeleri dikkat çekti.

YÜRÜYÜŞÜN EN ÖNÜNDE PAPAZ ELİNDE MERYEM ANA TABLOSU TAŞIDI

Diğer şehirlerde pek rastlanmayan bir uygulamayı gerçekleştirdiği görülen PEGİDA yöneticileri, konuşma platformunda bir papaza söz verdi. PEGİDA destekçilerine hitaben yaptığı kısa konuşmada, ”Geçen hafta Köln'de yapılan gösteriler sırasında, Hristiyan dünyası için oldukça önemli olan Dom Kilisesi'nin ışıklarının kapatılmasına çok üzüldüm“ diyen papaz, mitinge katılanlar tarafından alkışlandı. Daha sonra yüzlerce polis eşliğinde Mercator caddesinde yürüyüşe geçen PEGİDA grubunun en önünde elinde Meryem Ana Tablosu taşıyan bir papaz ile haç taşıyan diğer bir katılımcı yan yana yürüdü. Yürüyüş sırasında bazı PEGİDA destekçilerinin, Alman basınının da yoğun ilgi gösterdiği papazın Türk haberciler tarafından görüntülenmesini engellemeye çalıştıkları gözlendi.

Duisburg Ana Tren Garı'nın önünde toplanan bine yakın bazı demokratik örgüt temsilcileri ve sol görüşlü gruplar, PEGİDA karşıtı gösterilerde bulundu. PEGİDA'ya karşı miting yapanlar arasından PEGİDA destekçilerine yönelik yürüyen bir grup ile polis arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Her iki miting için yoğun güvenlik alan Alman polisi, iki grubun bir araya gelmesine izin vermedi.

DÖRT BİN KİŞİ PEGİDA'YA HAYIR DEDİ

Şehir merkezinde bulunan Landfermann caddesinde de, PEGİDA karşıtı miting yapıldı. Farklı sendika, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan yaklaşık dört bin kişilik kalabalık, PEGİDA'ya karşı olduğunu haykırdı. Mitinge katılan Duisburg Anakent Belediye Başkanı Sören Link, Belediye Başkan yardımcısı Erkan Kocalar, Almanya Sosyal Demokrat Parti SPD Federal Milletvekili Mahmut Özdemir ve Duisburg Uyum Meclisi başkanı Erkan Üstünay birer konuşma yaptı.

Duisburg'un başka bir noktası olan friedrich-wilheim caddesin de ise, üçüncü PEGİDA karşıtı mitingi yapıldı ve bini aşkın Duisburglu katıldı. Üç ayrı noktada toplanan yaklaşık altı bin Duisburglu, PEGİDA'ya rahat vermedi.