CDU Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer, bazı temaslar için bulunduğu Strazburg kentinde yaptığı açıklamada, CDU Thüringen Eyalet Meclis Grubu’nun seçimlerdeki tutumunu yanlış bulduğunu belirterek, meclis grubunun CDU Genel Merkezi’nin tavsiyelerine, taleplerine ve ricalarına uymadığını ifade etti.

CDU Thüringen Meclis Grubu’nun ırkçı parti AfD ile birlikte hareket etmesine tepki gösteren Kramp-Karrenbauer, bu durumdan temiz bir şekilde çıkmak için eyalette erken seçimin bir yol olup olmadığına bakmak gerektiğini kaydetti.

‘BİRLİKTE ÇALIŞILMALI’
CSU Genel Başkanı Markus Söder de Kemmerich’in AfD’nin oylarıyla seçilmesine tepki göstererek, erken seçim yapılmasının en iyi çözüm olacağını belirtti. CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak da Berlin’de yaptığı açıklamada Thüringen Eyalet Meclisi’nde sonuçlanan seçimin ülkeyi böldüğünü vurgulayarak erken seçime gidilmesi gerektiğini dile getirdi. FDP Genel Başkanı Christian Lindner ise, partisinin Thüringen Eyalet Meclisi’nde AfD ile iş birliği yapması için ortak bir temel bulunmadığını söyledi. Thüringen’de AfD ve Sol Parti dışındaki partileri Kemmerich ile birlikte çalışmaya çağıran Lindner, bu birlikte çalışma yapılamadığında erken seçimin gerekli olabileceğini kaydetti.

5 MİLLETVEKİLİYLE BAŞBAKAN
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez Almanya’da bir eyalet başbakanının ırkçı-faşist bir partinin oylarıyla seçilmesine tepki gösteriliyor. Thüringen Eyalet Meclisi’nde 5 milletvekiline sahip olan FDP’li Thomas Kemmerich, dün mecliste yapılan oylamada 90 milletvekilinin 45’inin oyunu alarak Thüringen Eyaleti’nin başbakanı seçilmişti. Yeşiller ve SPD’nin desteğini alan diğer aday Sol Partili Bodo Ramelow 44 oy alırken 1 milletvekili de çekimser kaldı. Irkçı parti  AfD’nin adayı Christoph Kindervater’e ise oy çıkmayan seçimde CDU ve AfD milletvekilleri Kemmerich’i desteklemişti.

BASKILARA DAYANAMADI İSTİFA ETTİ
Ancak Thomas Kemmerich, tepkilere daha fazla dayamadı ve 24 saat 34 dakika sonra istifa etti. Saat 14.14’te kameralar karşısına çıkan Kemmerich, FDP grubu olarak istifaya ve meclisin feshedilerek erken seçime gidilmesi için karar verdiklerini açıkladı. Kemmerich, “Olası erken seçime FDP’nin liste başı adayı olarak mı gireceksiniz?” sorusuna ise kesin bir cevap vermekten kaçındı. Kemmerich, savaş sonrası Alman siyasi tarihine en kısa süreli ve en tuhaf eyalet başbakanı olarak girecek.
Meclisin feshedilmesi başvurusu için en az 30 milletvekilinin, feshedilmesi için ise 60 milletvekilinin “Evet” oyu gerekiyor. Sadece 5 milletvekili bulunan FDP’nin meclisin feshi başvurusu için diğer partilerin oylarına ihtiyacı var. Meclisin feshedilmesine karşı olduğunu açıklayan CDU’nun 21 milletvekili olduğu için bloke etme gücü yok. Kemmerich, “Meclisin feshi için çoğunluğu bulamazsanız ne yapacaksınız” sorusuna ise güven oylamasına gideceği cevabını verdi. 

Kemmerich'in istifasından sonra bir açıklama daha yapan Christian Lindner, kendisine gelen baskılar üzerine yarın parti yönetiminde FDP Genel Başkanlığı'nı güvenoylamasına sunacağını açıkladı.