Almanya'nin Dresden şehrinde kurularak tüm Avrupa'ya dağılan İslam ve yabancı karşıtı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) isimli ırkçı oluşumun İngiltere'deki ilk gösterisine ilgi beklenenden az oldu. "PEGIDA İngiltere"nin Facebook sayfasının 17 binden fazla takipçisi bulunuyor.

PEGIDA'nın Facebook üzerinden yaptığı çağrının ardından yaklaşık bin kişi Newcastle kentinde toplandı. Katılım düşük olmasına rağmen polis geniş çaplı önlemler aldı. PEGIDA'nın İngiliz sözcüsü Marion Rogers, "İslam karşıtı değiliz, radikallere karşıyız" dedi. PEGIDA yürüyüşüyle eş zamanlı olarak şehrin Newgate sokağında ise çok sayıda kişi toplandı ve PEGIDA'ya tepki gösterdi.




Öte yandan yaklaşık 2 bin kişi  de "PEGIDA'yı durdur. İslamofobiye ve Irkçılığa hayır", "Newcastle ırkçılığa, faşizme ve islamofobiye karşı birlik içinde", "Daha fazla empati, daha az nefret" yazılı pankartlari ile karşı gösteride bulundu. Göstericiler sık sık "Faşizme hayır" sloganları attı. Karşıt eyleme Newcastle United takımı taraftarları da destek verdi. PEGIDA, daha önce de Almanya'nın dışında İspanya, Avusturya ve İsveç gibi Avrupa ülkelerinde de gösteriler düzenlemişti.