İngiliz Guardian gazetesi İngiliz 9 tıp öğrencisinin yasadışı yollardan Suriye'ye giderek IŞİD'in kontrolündeki hastanelerde çalıştıklarını iddia etti.

Pazar günleri yayınlanan Observer baskısında haberi manşete taşıyan gazete, öğrencilerin ailelerinin cumartesi günü Türkiye - Suriye sınırına giderek çocuklarını geri getirmeye çalıştıklarını yazdı.

Habere göre, dört kadın ve beş erkekten oluşan grup, geçtiğimiz hafta Suriye sınırına geçti. Ailelerle görüşen CHP Hatay milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, "Aileler çocuklarının aldatıldığı ve beyinlerinin yıkandığını düşünüyorlar" diye konuştu.

İngiltere İçişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, doktorların savaşmadıklarını kanıtladıkları sürece İngiltere'ye döndüklerinde herhangi bir tutuklama ile karşı karşıya kalmayacaklarını söyledi.

Ediboğlu'nun açıklamalarını aktaran Guardian şunları yazdı: "20'li yaşlardaki gençler Sudan kökenli. Tümü İngiltere doğup büyümüş. Ancak eğitim almaları için Sudan'a gönderilmiş. 12 Mart'ta Sudan'dan İstanbul'a gelmişler, ertesi gün otobüsle sınıra gelmişler ve bütün bunları ailelerinden gizli yapmışlar."

Gençlerin aileleri Türkiye'ye gitti

Kimlikleri Lena Maumoon Abdulqadir Nada Sami Kader, Rowan Kamal Zine El Abidine, Tasneem Suleyman Huseyin, Ismail Hamadoun, Tamer Ahmed Ebu Sebah, Mohamed Osama Badri Mohammed, Hisham Mohammed Fadlallah ve Sami Ahmed Kadir olarak açıklanan öğrencilerin aileleri Türkiye'ye giderek çocuklarını geri götürmeye çalışıyor.

Ailelerle telefonda görüşen Ediboğlu, Guardian'a Lena Abdulqadir'in kardeşine gönderdiği mesajında "Yaralı Suriyelilere yardım etmek istediğini yazdığını' aktararak hem kendisinin hem de ailelerin gençlerin muhtemelen IŞİD kontrolündeki hastanelerde doktor olarak çalıştıklarını tahmin ettiklerini söyledi.

Ediboğlu, gençlerin telefonlarını izleyerek nerede bulunduklarını tespit etmenin çok zor olmamasına karşın Türkiye'deki istihbarat servisinin bu konuda çok yavaş hareket ettiğini savunarak, hükümettten yeterli desteği görmediklerini ancak kendisinin gençleri aramaya devam edeceğini söyledi.

Gazete, Türkiye'nin bugüne kadar IŞİD'e katılmak için sınırı geçmeye çalışan 1500 Avrupa vatandaşını sınır dışı ettiğini aktardı. Guardian ayrıca, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın konu hakkında bilgisi olduklarını ve konuyla ilgilendiklerini ekledi.