Cemaate yakın yayın organı ahval adlı haber sitesinde yazar Hayko Bağdat’ın 'Muharrem İnce’yi desteklemek Türkiye’ye ihanetttir’ başlıklı yazısının yankıları sürüyor.

Almanya’nın Hamburg kentinde 3 Haziran Pazar günü Hamburg Üniversitesi’nde Hayko Bağdat’ın da konuşmacı olarak katılacağı toplantıda Bağdat’ın ismi programdan çıkarıldı.

Hamburg’da aralarında Alevi Dernekleri, HDP, HDK ve demokratik kitle örgütlerinden oluşan Seçim Komisyonu 3 Haziran Pazar günü Hamburg’da konuşması beklenilen panelde  Hayko Bağdat’ın isminin çıkarılmasını kararlaştırdı.

Komisyon üyelerinden Elazığ’ın Karakoçan İlçesi eski Belediye Başkanı Burhan Kocaman Hayko Bağdat’ın açıklamalarını esefle karşıladığını belirterek ‘Hayko Bağdat bu açıklamasıyla yanlış yapmıştır. HDP’liler adına konuşma yetkisini ona kim verdi? Adeta Erdoğan faşizmine destek olacak türde bir yazı kaleme almış. Ben kendisini şahsen tanımam. Böyle bir otamda bu şekilde bir yazının kaleme alınması akla kuşkuları dile getiriyor. İnce’yi desteklemeyelim de faşist Erdoğan’ı mı destekleyelim? Bu tür çıkışlar HDP’ye de büyük zarar vermektedir’ dedi.

Hamburg Alevi Toplumu Başkanı Cengiz Orhan ise Hayko Bağdat’ın toplantıda olması durumunda kendisinin konuşmacı olarak katılmayacağını organizatörlere bildirdiğini belirterek ‘ Hayko Bağdat’a panelde konuşmacı olarak yer verilmesi durumunda ben katılmayacağımı bildirdim. Seçim Komitesi de Hayko Bağdat’ın gelmemesini kararlaştırmış. Hayko Bağdat’ın yazdıklarının düşünce özgürlüğü ile bir bağlantısı yok. Aleviler olarak elbette düşünce özgürlüğünün, farklılıkların her zaman yanında olduk. Ancak düşünce özgürlüğü adına da kimsenin cambazlık yapmasına da izin vermeyiz’ dedi.

‘Türkiye’nin seçimi. Tamam’ adlı panel 3 Haziran Pazar günü saat 14:00’de Hamburg Üniversitesi toplantı salonunda gerçekleştirilecek. Toplantıya Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Cengiz Orhan’ın yanı sıra, Sol Parti Hamburg eyaleti Milletvekili Cansu Özdemir, HDP Bingöl Milletvekili adayı Erdal Aydemir de konuşmacı olarak katılacak.

HDP'nin İstanbul'dan milletvekili adayı olarak gösterdiği gazeteci Ahmet Şık, kişisel Twitter hesabından Bağdat'a şu eleştiriyi yapmıştı.

‘ŞÖHRET BUDALALIĞI DA SAÇMALAMAYA YOL AÇIYOR'

"Gezi direnişleri sırasında polis megafonunu eline alıp saçmaladığında iyi niyetli olduğunu düşünmüştük ama şimdi cemaatin çetesinin megafonu elindeyken aynı şeyi düşünmüyoruz. Şöhret budalalığı da saçmalamaya yol açıyor. Mafyalarla mücadele edenlerin aklı da vicdanı da sağlamdır

BİLGEN: EN BÜYÜK ŞANSIMIZ, KÜRTLERİN KENDİLERİNE AKIL VERMEYE KALKANLARDAN ÇOK DAHA ÖNGÖRÜLÜ OLMASI

Bağdat'a bir tepki de HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'den gelmişti.

Bilgen, Twitter hesabından şunları yazdı:

"Akılsız dostun olacağına akıllı düşmanın olsun' diye boşuna dememişler" diyen Bilgen, sözlerine "En büyük şansımız, Kürtlerin kendilerine akıl vermeye kalkanlardan çok daha öngörülü olması. Muhalefete muhalefet yapmanın anlamsızlığının farkındalar."

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası