Almanya'nın sivri dilli açıklamalarıyla tanınan eski sosyal demokrat (SPD) başbakanlardan Helmut Schmidt (96), Hamburg Ticaret Odası'nın toplantısında uzun yaşamanın sırrını, "emeklilikten sonra da çalışmaya devam etmek diye" ifade etti. Hemen her gittiği etkinlikte sigara içme yasağını çiğneyen Schmidt'in toplantıda sigara içmemesi dinleyicileri şaşırttı. 


Hamburg Ticaret Odası, "Zeit" Vakfı ve 
Alman Sosyal Kaza Sigortası Çalışma ve Sağlık Enstitüsü’nün birlikte düzenledikleri ‘67’ye kadar sağlıklı ve üretken olmak için yeni yollar’ başlıklı proje tanıtım toplantısında dinleyicilere önemli mesajlar verildi.




Moderasyonu Carola Kleinschmidt'in yaptığı etkinlikte, Hamburg Ticaret Odası Genel Müdürü Prof. Hans-Jörg Schmidt-Trenz ve Kaza Sigortası uzmanı Dr Frauke Jahn, p
rojede meslek yada kariyer değişimi yapılmasıyla ilgili bilgiler verdi. Çeşitli meslek dallarında yeni işe başlamış işçi, yönetici ve İş Ajansı temsilcisinin anlatımları ve yaşadıkları tecrübelerden örnekler sunuldu.

HELMUT SCHMIDT 96 YAŞINDAYIM HAFTADA 40 SAAT ÇALIŞIYORUM

Nazi döneminden beri sosyal devletin bir tarftarıyım diyerek söze başlayan Helmut Schmidt, birinci ve ikinci dünya savaşı dönemindeki sigortalı işçilerle bugünkü Almanya arasında çok farklılıklar olduğunu belirtti. Almanya'da erkeklerde yaş ortalamasının 78, kadınlarda ise 81 olduğuna değinerek, savaş dönemlerinde ve sonraki yılların Almanya'sında emekliliği görmek mümkün değildi, açıklamasında bulundu. 



DANİMARKA'DA İZİN YAPIN  YAŞAMAYI GÖRECEKSİNİZ

Uzun yaşamanın sırrı olarak da aynı iş dalında ömür boyu çalışmak yerine, farklı mesleklerde çalışmanın yaşamı daha renkli ve zevkli kıldığını, hemde uzattığını ifade etti. 
Kendisinin ilk öğrendiği mesleği sonradan değiştirdiğini açıklayan Schmidt, dinleyicilere izine komşumuz Danimarka'ya gidin tavsiyesinde bulundu. "Onların emeklilk çağına kadar nasıl yaşama bağlı ve değişik meslek dallarında başarılı olduklarını duyacaksınız" dedi. Danimarka'da işsizlik parasının Almanya'da bir iş kolunda çalışan işçinin aldığı aylık ücretten daha fazla olduğunu aktaran Schmidt, kişinin memnun olmadığı bir işte çalışması yerine, ilerleyen yaşa gelmeden yapılan meslek eğitimleriyle farklı alanlarda çalışmasının daha sağlıklı olduğunu aktardı.