Hatip Dicle, “Kürt halkının siyasi temsilcilerini ikinci kez bir meclisten kovma hareketi, birliğe değil, kopuşa ve ayrılığa hizmet eder” dedi.

Dicle NATO sözlemesinin 5’inci maddesinin B şıkkını hatırlatarak “Eğer bir NATO devletinde bir iç savaş çıkar ve buna engel olamaz ise, NATO müdahale eder” diye konuştu.

Dicle: İç savaş çıkarsa NATO müdahale eder

Dicle, DTK olarak yayımladıkları, bir teklif olarak ileri sürdükleri, bir hafta boyunca eleştiri ve destekleri dinlediklerini deklarasyonun ‘İhanet belgesi’ olarak değerlendirilmesini şiddetle reddettiklerini söyledi, şöyle devam etti: "1990’lı yıllarda 50 ülke içerisinde sicili en kötü ülke durumundaydı. Türkiye’nin bir NATO üyesi olma gerçeğini gözardı etmemek gerekir. NATO’nun 5’inci maddesinin A şıkkı çok konuşulur. Hiç konuşulmayan B şıkkı da var. B şıkkı ise, eğer bir NATO devletinde bir iç savaş çıkar ve buna engel olamaz ise, NATO buna müdahale eder. Devletler her zaman kendi çıkarlarını düşünür. Biz hiç bir devletin yapacağı açıklamalar ne olursa olsun, hiç bir zaman halkın dostu olmayacağını biliyoruz. Biz kendi sorunumuzu aramızda çözelim. İradeyi kaybetmemek önemlidir. 3 yıl denediğimiz ve devletin devirdiği o masayı kaldırarak bu tehlikelerle başarabiliriz.”

Bilgen: Türkiye toplumu korku eşiğini aştı

 HDP Parti Sözcüsü ve Kars milletvekili Ayhan Bilgen, “Gerek eş başkanlarımızla ilgili TBMM’den tasfiye arayışlarını gerekse sokaktaki tartışmayı bir şekilde engellemeye dönük girişimleri, gözaltıları, tutuklamaları Türkiye’nin geleceğine yönelik çok ciddi bir tehdit olarak görüyoruz” dedi. Bilgen, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına verilen arada yaptığı açıklamada Türkiye’nin yol ayrımında olduğunu, dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmalarıyla “kendilerinin korkutulmaya çalışıldığını” savundu.

Özerklik mitingleri

Bu tartışmaları “psikolojik harp” olarak gördüklerini kaydeden Bilgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’ye yönelik açıklamalarının suç olduğunu iddia etti. Daha önce de DEP’li vekillerin 10 yıl hapis yattığını hatırlatan Bilgen “Türkiye kaybetti. Yine benzer şeylere tenezzül edilirse kaybedecek olan Türkiye’dir çünkü Türkiye toplumu bu anlamda bu baskıya boyun eğme aşamasını, korku eşiğine teslim olma sınırını çoktan aşmıştır” diye konuştu. Bilgen, bir soru üzerine, öz yönetim ve özerkliğin anlatılması için program hazırlandığını ancak mitingleri Demokratik Toplum Kongresi ve Halkların Demokratik Kongresi organize ettiği için henüz resmi programın belli olmadığını söyledi.