Almanya, Türkiye’yi koronavirüs salgını konusunda ''riskli ülkeler'' sınıfına aldı. Bu karar sonrasında Türkiye’yle ilgili daha önce alınan seyahat uyarısı kararının kaldırılması daha da zorlaştı.

Sınırlarını turizm amaçlı ziyaretçilere açmaya hazırlanan Avrupa Birliği'nin (AB) hangi ülke vatandaşlarını kabul edeceğine dair taslakta Türkiye de yer aldı. Yani Avrupa Türkiye’ye “riskli” olduğu için turist göndermek istemezken Türkiye’den Avrupa turist gelebilir dedi.

AB yetkilileri bir süredir hangi ülkelerden gelen turistleri kabul edeceklerine yönelik müzakereleri sürdürüyordu. Tartışmalı listenin haftaya çarşamba resmi olarak yayımlanması bekleniyor.

Euronews'e konuşan Avrupalı diplomatlar, üye ülkelerin listenin son hali üzerinde henüz anlaşmaya varamadığını belirtti. Görüşmeler cuma günü devam edecek.

Listenin son halindeki ülkelerin vatandaşları 1 Temmuz'dan itibaren birlik sınırlarına turizm amaçlı giriş yapabilecek.

Diğer yandan AB yetkilileri, kapıların açılmayacağı ülkelere yönelik ikinci bir liste daha hazırlıyor.

Bu kapsamda koronavirüs salgınının merkez üssü haline gelen Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarının girişinin yasaklanması bekleniyor.

Sınırların kapalı kalacağı ülkeler arasında Brezilya, Rusya ve Katar'ın da bulunması öngörülüyor.

Kriterler üzerinde anlaşmazlık var

Diplomatik kaynaklar, hangi kriterlere göre listelerin hazırlanacağı yönünde ülkeler arasında anlaşmazlık olduğunu ifade etti.

Bazı üye ülkeler paylaşılan Covid-19 verilerinin güvenilirliğini sorgularken, Avrupa Birliği Hastalıklarla Mücadele Merkezinden (ECDC) bu konuda bir rapor hazırlaması istendi.

Hangi ülke vatandaşları AB sınırlarına girebilecek?

AB'nin turizm amaçlı sınırlarını açmayı planladığı ülkeler şöyle:

Türkiye, Vatikan Şehri, Monako, Karadağ, Andorra, Sırbistan, Bosna Hersek, Ukrayna, Arnavutluk, Kosova, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Vietnam, Çin,, Tayland, Myanmar, Moğolistan, Japonya, Güney Kore, Gürcistan, Butan, Lübnan, Endonezya, Özbekistan, Hindistan, Tacikistan, Kazakistan,, Palau, Yeni Zelanda, Avustralya, Dominika, Bahamalar, Saint Lucia, Uruguay, Jamaika, Küba, Guyana, Paraguay, Venezuela, Nikaragua, Kosta, Rika, Kanada, Angora, Tunus, Namibya, Uganda, Mozambik, Mauritius, Zambiya, Ruanda, Etiyopya, Fas, Cezayir, Mısır