Her iki parti üzerinde anlaştıkları koalisyon sözleşmelerini kendi partilerinin genel kurullarında tartışmaya açarak son kararı verecekler. Yeşiller 12 Nisan'da ve SPD ise 14 Nisan'da genel kurul kararı aldılar.

KOLALİSYON GÖRÜŞMELERİNDE SONA GELİNDİ

Basına dağıtılan 115 sayfalık koalisyon anlaşma metninde en önemli konuların başında gelen Çevre, Eğitim, Mülteci ve Mali bütçe politikası konusunda anlaşma sağlandığı aktarıldı.



BAKANLIK SAYISI 11'E YÜKSELDİ

Hamburg eyaleti Başbakanı ve belediye başkanı (SPD) Olaf Scholz ve Yeşiller Eyalet Başkanı Katharine Fegebank, koalisyon görüşmelerinden anlaşmaya vardıklarını açıkladıktan sonra, bugüne kadar 10 olan Senatörlük sayısının 11'e yükseltildiğini belirtiller. Buna göre 8 senatörlüğün koalisyonun büyük ortağı SPD'ye, 3 senatörlüğün de (Çevre, Enerji ve Adalet bakanlığı) Yeşillere verildiği kaydedildi.



YEŞİLLER BAŞKANI FEGEBANK BİLİM VE ARAŞTIRMA, KERSTAN İSE ÇEVRE BAKANI OLACAK

12 Nisan ve 14 Nisan tarihlerinde yapılacak olan parti genel kurul toplantılarında genel hatlarıyla anlaşmaya varılan koalisyon ortaklığına onay verilirse, Yeşiller başkanı Katharina Fegebank eyalet parlamentosu kabinesinde Bilim Araştırma ve Eşitlik bakanlığı, Fraksiyon başkanı Jens Kerstan ise Çevre Bakanlığı görevini yürütecekler.

Yapılan Ortak açıklamada görüşmeler sonrası Koalisyon kurma konusunda anlaştıklarını açıklayan her iki partinin Hamburg Eyalet başkanları, iyi bir koalisyon sözleşmesi üzerinden anlaştıklarını söylediler.

Olaf Scholz yaptığı açıklamada, "Uzun süreli görüşmelerde güzel bir ortaklık üzerinden anlaştık. Bütün konuları tek tek ele alarak konuştuk ve üzerinde anlaşmaya vardık. Hamburg yüksek yaşam kalitesi olan bir şehir olarak 5 yıl daha güzel yönetilerek vatandaşa hizmet ederek gelişmeye devam edecek. Halen görevdeki senatonun başarısı yeni dönemde de devam edecek" şeklinde görüş belirtti.



HAMBURG BİSİKLET ŞEHRİ OLACAK

Yeşiller Hamburg parti başkanı Katharina Fegebank ise yaptığı açıklamada; "Hamburg'u önümüzdeki 5 yıllık sürede daha modern, renkli ve yeşil yapmak için SPD ile koalisyon görüşmelerinden anlaştık. SPD'nin birikimi ve gücü ile Yeşillerin taze fikirlerini bir araya getirdik. SPD-Yeşiller'den oluşacak olan senato, Yüksek öğrenim, hizmet alanından daha iyi personel politikası, çocuk yuvaları, Hamburg'un Bisiklet şehri olması konularına ağırlık verecek. Ben bu konularda başarılı olacağımıza inanıyorum.'' şeklinde görüş belitti.

KOALİSYON ANLAŞMASINDA YEŞİLLERİN AĞIRLIĞI YOK GİBİ

2024 veya 2024 yılı içinde yapılacak Olimpiyatların Hamburg'da planlanmasının Hamburg için tarihi öneme sahip olduğu belirtildi.

Yeşillerin seçim vaadi olan hafif raylı tren konusunda her iki parti bunun yerine mevcut metro sistemi (U-Bahn) ve bisiklet yolu ağının genişletilmesi ve artırılması konusunda anlaştı. 
Yeşillerin seçim vaadi olan ve taviz vermeyecekleri tartışma konularından biri olarak beklenen Elbe nehrinin derinleştirilmesine Yeşiller karşı çıkmadı. Tehlikeli bölge uygulaması devam eskisi gibi edecek. Bu alanda görevli polislerin yaka numarasının açık olması polis sendikasıyla planlanan konuşma sonrası netleşecek.

Eyalet hükümetinin önümüzdeki 5 yıl için ayrıca öngördüğü 100 milyon avro bütçeden 40 milyon avronun Bilim ve Araştırma, 30 milyon avronun Çevre projelerine geri kalan 30 milyonun da bisiklet ağı projesine harcanacağı aktarıldı. SPD'li eyalet başbakanı Scholz, Yeşillere üç bakanlık ve 100 milyon avro ek bütçe vererek koalisyon anlaşmasını sonuçlandırmış oldu. 


Yeşiller Hamburg Parti Başkanı Katharina Fegebank koalisyon anlaşmasından memnun olduğunu belirterek, “Liman, ekonomi ve ulaşım konularına çok zaman ayırmamıza değdi” dedi. 
Brüksel’de mahkemede sonucu bekleyen Elbe nehrinin derinleştirilmesini kasteden SPD Meclis Grup Başkanı Andreas Dressel ise, Hamburg limanı için çok önemli karar aldıklarını bildirdi.