Metin ES / DUİSBURG

ALEVİLERE HAKSIZLIK YAPILIYOR

Yaklaşık 800 üyeli Duisburg Nord Alevi Toplumu Başkanı Güner, Alevilerin Türkiye'de 3.sınıf vatandaş muamelesi gördüklerini, 1925 yılında yürürlüğe giren Tekke ve Zaviyeler yasasına göre hakları elinden alınmış, dergahları kapatılmış, bütün vatandaşlık görevlerine yapmalarına rağmen ibadet yeri olan Cemevi'nin hala yasal statüde olmadığına işaret ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şu şekilde seslendi:

CUMHURBAŞKANI BU İŞİ ÇÖZEBİLİR

„Yargıtay Ağustos 2015 tarihinde aldığı bir kararla Cemevini ibadethane olarak kabul etti. 1925 yılındaki Tekke ve Zaviyeler yasasına dokunmadan hükümetin yeni bir düzenleme yaparak Cemevileri'ne yasal statü tanınabileceğinin yolunu açtı. Şimdi bu iş Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kaldı. Ayasofya'ya yapılan düzenleme gibi Cemevileri'ne de benzeri yapılabilinir. Zor birşey değil, bu işi Cumhurbaşkan Erdoğan çözebilir. Matem Orucumuz 20 ağustos'ta başlıyor ve Erdoğan'ın Matem'den önce Alevi vatandaşlarına bir jest yapmasını talep ediyorum.

ALEVİLERİN İBADET YERİ CEMEVİ'DİR

Bu işi siyasete bulaştırmadan Alevi-Sunni kardeşliğinin baki kalması için çözmek zor değil. Ayasofya'nın Cami'ye dönüştürülmesini sunni kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Çoğunluk toplumunun böyle bir hakkı vardır. İnanç özgürlüğü çervevesinde sadece çoğunluğa değil, eşit haklar noktasında biz Alevilere de verilmesi gerekiyor. Alevilere yapılan haksızlık artık sonlandırılmalıdır. Çünkü Alevilerin ibadet yeri Cemevi'dir.“