TSK'nın Afrin'de yürüttüğü askeri operasyonu protesto için gösteri düzenlemeye hazırlanan Kürt gruplar Köln polisini alarma geçirdi. Radikal grupların da katılması beklenen gösteride çatışma olasılığı endişe yaratıyor.

Alman iç istihbaratı Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın PKK ile bağlantılı kuruluşların çatı örgütü olarak nitelendirdiği Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) tarafından düzenlenen ve "Her Yer Afrin, Her Yer Direniş" sloganı altında yapılacak gösteriye 15 bin ila 20 bin kişinin katılması bekleniyor. Cumartesi günü sabah saat 10'da başlaması ve yaklaşık altı saat sürmesi beklenen gösteri ve yürüyüş Köln şehir merkezinin geniş bir bölümünü kapsayacak.

Köln Emniyetinden Öcalan uyarısı

Gösteri öncesinde Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyen Köln Emniyet Müdürü Uwe Jacob, gösteride PKK lideri Abdullah Öcalan posterlerinin açılmasının suç unsuru olduğunu hatırlatarak, Öcalan posterlerine izin verilmeyeceğini açıkladı.

16 Eylül 2017'de Köln'de düzenlenen bir gösteride binlerce Öcalan posterinin gösterildiğine tanık olunduğunu belirten Jacob, o dönem konuyla ilgili hukuki bir belirsizlik bulunduğunu ancak bu belirsizliğin Düsseldorf Yüksek İdare Mahkemesi kararıyla giderildiğini kaydetti. Bu nedenle "her tür Öcalan resminin suç unsuru olduğu ve cezai sonuçlar doğuracağı" uyarısı yapan Köln Emniyet Müdürü, "Buna yarın izin vermeyeceğiz. Anında müdahale edeceğiz ve suç eylemlerine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

YPG bayrakları gösterilebilecek

Jacob, bir gazetecinin sorusu üzerine Öcalan posterleriyle ilgili yasağın YPG ve PYD bayrakları için geçerli olmadığını söyledi. Konuyu kısa süre önce İçişleri Bakanlığı ile istişare ettiklerini belirten Jacob, "Eylül'de hukuki belirsizlik vardı. Kürt savaşçıların bayrakları gösterilebilecek. Gösterinin konusu zaten bu. Ancak Öcalan posterlerine izin yok" dedi.

Diğer yandan gösteriye şiddet eğilimli radikal grupların da katılacağının anlaşılması üzerine görevli polis sayısı takviye edildi. Başlangıçta bin 500 kişilik polis gücü öngörülürken, Aşağı Saksonya ve Hessen eyaletlerinden de takviyelerin olacağı ve gösteride iki binin üzerinde polisin görev yapacağı bildirildi.

Aşırı sol ve "Apocu Gençlik" endişesi 

Aşırı sol otonom grupların internetten gösteriye katılım çağrısı yaptığı, şiddet eylemleriyle bilinen "Apocu Gençlik" adlı grubun da aynı gün planlanan gösterisini iptal ederek Köln'e gitme kararı aldığı belirtiliyor. Köln Emniyet Müdürü Jacob, "Apocu Gençlik"in daha önceki şiddet eylemleriyle bilindiğini, ayrıca aşırı sol ve otonom grupların da Almanya'nın silah ihracat politikasını protesto hedefiyle gösteriye katılacağını kaydetti.

Alman hükümetine "Kürtlere baskı" eleştirisi

Deutsche Welle'nin haberine göre gösteriyi organize eden NAV-DEM, Alman hükümetinin gösterilerde YPG, YPJ ve PYD bayraklarını yasaklamasını eleştirerek, Türkiye ile Almanya arasında son dönemde yaşanan yakınlaşmanın Alman iç politikasına da "Kürtlere yönelik baskı" şeklinde yansıdığını savundu.

Alman hükümeti 1993 yılından bu yana geçerli olan PKK yasağını geçen yıl Mart ayında genişletmiş, gösterilerde PKK bayrakları ve Abdullah Öcalan resimlerinin yanı sıra Suriyeli Kürtlere ait PYD ve YPG bayrak ve amblemlerinin de kullanılmasını yasaklamıştı.

Geçen yıl Eylül ayında yine NAV-DEM'in organize ettiği "Uluslararası Kürt Kültür Festivali"nde Öcalan posterleri ve diğer yasak sembollerin taşınması nedeniyle Türk hükümeti Almanya'ya sert tepki göstermiş, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.