Gazeteci Can Dündar'ın Alman ikinci kamu kanalı ZDF info ve "Frontal 21" işbirliğiyle hazırladığı, 43 dakika süren Türkçe ve Almanca 15 Temmuz belgeseli gösterilecek. 

Belgeselin metin yazarı Can Dündar, MİT TIR'ları davasında "casusluk" ve "terör örgütüne yardım" suçlarından 27 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 

"Boğaz Köprüsü'nde Boğazlaşma" başlıklı 15 Temmuz 2016 başarısız darbe girişimi ile ilgili ilk kez yapılan belgesel bugün akşam saat 20:15 de (TSİ ile 22:15) gösterilecek.

Boğaziçi Köprüsü'nün 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sırasında 10 saat kapalı kaldığı aktarılan belgeselde, o gün 8'i asker toplam 42 kişinin köprü üzerindeki çatışma sonucu öldüğü bilgisi verilmekte. Belgeselin yapımcısı Dündar, köprü üzerindeki 18 kamera ile ZDF ekibinin yaptığı yüzlerce saatlik video çekimleri sonucu elde edilen kayıtların eşlenmesi ile 43 dakikalik belgeselin ortaya çıktığına yer verdi.

15 Temmuz 2016 gecesi, Türkiye’nin tarihini değiştirdi. O gün, Türk ordusunun bazı kesimleri tarafından, İstanbul dâhil bazı kentlerde, koordineli saldırılar yapıldı.

Dündar’ın, “Köprü” ismini verdiği belgeselde Boğaziçi Köprüsü üzerinde öldürülen sekiz askerden biri olan 1996 doğumlu Burak Dinler'in ablası Fadime Yeltepe, Der Spiegel dergisinin üç yıl (2016-2019) Türkiye muhabirliğini yapan Maximilian Popp ile Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann'ın anlatımları ve yorumları dikkat çekiyor.

Belgeselde Fethullah Gülen'in 1999 yılına ait bir konuşması da yer aldı. Söz konusu konuşmada Gülen, "Bütün anayasal müesselerdeki kuvveti cephenize çekeceğiniz ana kadar, her adım erken sayılır.” ifadelerini kullandı.

Asker Burak Dinler'in ablası Fadime Yeltepe: "Biz onu öpmeye kıyamıyorduk. Her şeyi çok gördüler Burak'a" 

SPIEGEL MUHABİRİ: GÜLEN, ERDOĞAN'IN ARKA PLANDAKİ KİRLİ İŞLERİNİ YAPTI

Der Spiegel'in Türkiye muhabiri Maximilian Popp belgeselde şunları anlattı:: "Gülen hareketi, ılımlı bir İslam'ı hiçbir zaman istemedi. Hareketin amacı etkili olmak, iktidarı elde etmek ve bunu olabildiğince sınırsız elde etmekti. Gülen hiçbir zaman demokratik meşrutiyete sahip olmadı, ama her zaman son derece etkiliydi. Bürokraside, devlette, özellikle adalette ve poliste... Gülen hareketi, Erdoğan için arka planda kirli işleri yaptı. Kesin olan şey şu ki; Gülen hareketi, Erdoğan'ın gözünde giderek fazla güçlü hale geldi. Gittikçe daha fazla güç ve para istemeye başladı. Erdoğan da iktidarı paylaşmayı sevmeyen bir siyasetçi... Sonunda dizginleri çekti ve dediki; 'Buraya kadar!" 

CAN DÜNDAR: LAİK VE İLERİCİ KADROLAR TASFİYE EDİLDİ

Can Dündar belgeselde "Bu iş birliği sayesinde her alanda laik, ilerici kadrolar tasfiye edildi. Yerine dinci kadrolar yerleştirildi. Artık önlerinde engel kalmamıştı... Birbirlerinden başka" yorumunda bulundu.

Dündar, "Gülen uzun vadeli bir strateji belirlemişti. Bir altın nesil yetiştirecek ve onların bürokraside kilit noktalara gelmesini bekleyecekti. Önce dershaneler kurdu. Hukuk fakültelerine, Polis akademilerine ve askeri okullara öğrenciler yerleştirdi. Onları yurtlarında barındırıp dini eğitim verdi. Bu okullarda yetişenler savcı, kaymakam, siyasetçi ve komutan oldu. Erdoğan 2002'de iktidara geldiğinde Gülen'in kadrolarını hazır buldu." dedi.

ALMANYA'NIN TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ: ANKARA'YA IŞİD SALDIRIYOR SANDIM

Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann'ın 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin gerçeklestiği Cuma günü eşi ile birlikte Ankara'da evinin balkonunda otururken havadaki savaş uçaklarının kilometrelerce uzaktan sesini duyduğunu ve düşündüklerini şu şekilde anlatıyor: "Cuma akşamı Ankara semalarında 'bunlar ne yapıyor' dedim. İlk tepkim, herhalde IŞİD Ankara'ya saldırıyor. 'Türk savaş uçakları da bu saldırıyı savuşturmaya çalışıyor' diye düşündüm. Ancak daha sonraki yarım saat için uçakların sesi gittikçe arttı ve yoğunlaştı. Ve savaş uşakları şehrin merkezine yaklaşmaya başladı." 

Büyükelçi Erdmann, Erdoğan'ın 15 Temmuz gecesi TV'lerde o gün yaşananlar için söylediği, "Allah'ın bir lütfu" sözünü de eleştirdi ve " Masum askerler, masum siviller birbirlerini karşılıklı olarak katlettikleri zaman bu 'Allah'ın lütfu' olabilir mi acaba" sorusunu dile getirdi.

Detaylar için 15 Temmuz belgeselini izlemeye değer.

BELGESELİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ