Ganime GÜLMEZ / Almanya

Hamburg Bölge Mahkemesi’ne bağlı Ceza Hukuku Büyük Dairesi: 7 Temmuz 2017’de, Hamburg’da gerçekleştirilen G20 Zirvesi’ne karşı protestolara yönelik, Aralık ayında Rondenbarg-Kompleksi’nde açılan pilot yargılamayı; 27 Ocak 2021 tarihi itibariyle durdurmaya karar verdi.

Yargı Hakimi Halbach bu kararı, Covid-19 salgınının yayılmasıyla gerekçelendirdi.

Rondenbarg Davası’nın ilk büyük duruşması, 3 Aralık 2020 tarihinde Bölge Mahkemesi tarafından gerçekleştirildi. Bu davada; Stuttgart, Mannheim, Halle ve Bonn’dan beş kişi yargılanmaya başlandı. Bu beş kişi en genç şüphelilerdi; ardından ise bu kapsamda toplam 80'i aşkın kişi suçlanacaktı. Bu kişiler; polisin saldırdığı bir toplantının ardından, polise mukavemet etmek, kolluk kuvvetlerine ağır bedensel zararlar vermek ve silahlı gruplar kurarak barışı ihlal etmekle suçlandı. Bu kişilere direk-bireysel suçlamalar yöneltilmezken, protesto yürüyüşü sonucunda gerçekleştirilen tüm eylemlerin genelleştirildiği suçlamalar yöneltildi.

Rote Hilfe Yönetim Kurulu Üyesi Sommerfeld, konuya yönelik bir açıklama yaptı:

“Bu ana dava; geçtiğimiz yıl Aralık ayında, yani daha ilk etapta, salgın koşulları altında açılmamalıydı. O dönemde, bu denli uzun mesafelerden ve bazen riskli bölgelerden dava görüşmeleri için Hamburg’a gitmesine izin vermek, mantıksız ve ihmalkâr bir tutumdu.”

"SALDIRIYA UĞRAYANLAR SUÇLU KOLTUĞUNDA"

Aralık ayındaki duruşmanın ikinci gününde savunma, duruşmanın durdurulması yönlü bir talepte bulundu. Bununla birlikte, Ceza Mahkemesi, yeterli hijyenik ortamın sağlanmadığına ilişkin iddialara atıfta bulunarak, iptal önerisine anlaşılmaz bir şekilde karşı çıkmıştı. Aralık ayındaki duruşmanın ilk iki gününün ardından, Yargıç Halbach’ın başkanlık ettiği Ceza Mahkemesi, Ocak  ayı içinde planlanan duruşma tarihlerini ertelemeye ve ana duruşmaya en erken 10 Şubat’ta devam etmeye karar verdi. Şimdi ise, davayı tamamen durdurmaya karar verdi.

Üç yıl önce gerçekleşen İtalyan Fabio V. davasına benzer şekilde, beş genç sanık aleyhindeki dava süresiz olarak ertelenecek ve sonraki bir tarihte yeniden açılacak. 

Saldırıya uğrayanların suçlu koltuğunda oturduğunu ifade eden Anja Sommerfeld, bugüne kadar tek bir polis memurunun dahi suçlanmamasını eleştirdi.

Anja Sommerfeld sözlerine şu şekilde devam etti:

“G20 Zirvesi’nden neredeyse üç buçuk yıl sonra, Aralık 2020’de, dava işlemlerinin başlatılmış olması bile orantısızdır, çünkü gençlik yargılamalarında geçerli olan bir ‘hızlandırma’ ilkesi mevcuttur. Burada biz, duruşmanın ilk birkaç gününde önemli bir sağlık riskine maruz kalan genç sanıkların, yaşam planlamasına yönelik gerçekleştirilen bu büyük müdahale ile uğraştık.

Bu davayla ilgili tek tuhaf ve skandal olan şey, davanın başlanma zamanı değildi: Savcılık, Rondenbarg’da, 7 Temmuz 2017’de gerçekleşen olayları tamamen alt üst etti. Orada polisin saldırısına maruz kalan, meşru bir gösteriydi. Bu gösteri vahşice dağıtıldı ve bu süreçte çok sayıda gösterici yaralandı. Bugüne kadar tek bir polis memurunun dahi suçlanmamasına rağmen, saldırıya uğrayanların suçlu koltuğunda oturması kesinlikle kinci bir yaklaşımdır.”

ROTE HILFE: G20 DAVASI ASKIYA ALINSIN, SUÇLAMALAR SON BULSUN

1975 yılından bu yanan cezaevlerindeki siyasi tutuklularla dayanışan, onlara maddi ve manevi destek çağrısı ve kampanyaları ile tanınan Rote Hilfe (Kızıl Yardım), Rondenbarg Davası’nın askıya alınmasını, yanısıra da tüm G20 Davası işlemlerinin askıya alınmasını ve bu davadan etkilenen tüm kişilere yönelik suçlamaların sona ermesini talep ediyor.