Almanya’da haftalık yayın organlarından Focus’ta 27 Haziran 2015’te yayımlanan "Erdoğan'ın Gölge Adamları Almanya'nın merkezinde" başlıklı alman gazeteci Josef Hufelschulte imzalı haberde, Almanya’da Erdoğan’ın gölge casuslarına Karlsruhe kentinde bulunan Federal Başsavcılık tarafından dava açıldığı belirtiliyordu.

ALMANYA'DA ERDOĞAN'IN ESKİ DANIŞMANINA CASUSLUK SORUŞTURMASI

Aralarında Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanı Talha Muhammed Gergerlioğlu ile diğer iki kişi hakkında MİT adına Almanya'da casusluk yapmaktan soruşturma açıldığını Avrupa Postası'nda geniş olarak paylaşmıştık. Haberimiz Türkiye kamuoyunda geniş yankı bulmuştu.

Focus dergisinin haberinde MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın istihbarat toplamak için merkezi Köln’de bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Merkezini ( DİTİB) önemli bir üs olarak kullandığı aktarılmıştı.

MERKEZİ ÜS DİYANETE BAĞLI DİTİB CAMİSİ GÖSTERİLMİŞTİ


Hakan Fidan’ın ajanları daha çok Almanya’da doğan ve yetişen gençler olduğu, muhalifler aleyhine bilgi toplandığı, çeşitli "cezalandırma" türü olaylarda ise, vatanseverlilk ve milliyetçilik ruhuyla casusluk ağında çalışan Bozkurtçu gençlerin görevlendirildiğine yer veriliyordu.


CHP'Lİ VEKİLDEN MECLİS ÖNERGESİ

CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş'ın konuyla ilgili Meclis'e bir önerge vereceğinin kamuoyuna yansıması AKP ve hükümet çevrelerini daha da telaşlandırmıştı.


İşte Cumhurbaşkanlığı adına yapılan ve Focus dergisinın yayımlamadığı o açıklama:

“Haftalık haber dergisi Focus'un 27 Haziran 2015 tarihli nüshasında “Erdogan und seine Schattenkrieger” başlığıyla yayımlanan yazıda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan hakkında ileri sürülen iddialar tümüyle gerçek dışıdır.

Hayal ürünü iddialar eşliğinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Almanya’da mukim masum Türk vatandaşlarını töhmet altında bırakan bir tablo çizilmesi, gazetecilik etiğiyle de bağdaşmamaktadır.

Haberin üzerine bina edildiği Taha Gergerlioğlu adlı şahsın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile herhangi bir yakınlığı ya da ilişkisi söz konusu olmadığı gibi kendisinin herhangi bir resmi görevi de bulunmamaktadır.

Uluslararası hukuk, Konsolosluk yetkililerin görev yaptıkları ülkelerde kendi vatandaşlarına ilişkin adli süreçleri izlemelerini mümkün kılmaktadır. Hal böyleyken, Türkiye’nin Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen’in Karlsruhe Federal Mahkemesi’nde bir davayı izlemiş olmasını, yargılanan kişiye destek gibi sunmak ya da “Almanya’nın iç işlerine ve yargı sistemine etki etmeye çalışma” biçiminde yorumlamak objektiflik ve iyi niyet ile asla bağdaştırılamaz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hiç bir ilişkisi bulunmayan birilerinin Almanya’da Erdoğan adına bilgi topladığı iddiasından Türkiye’deki telefon dinlemelerine kadar çeşitli mesnetsiz suçlamalarla okuyucularınız başta olmak üzere Alman kamuoyunu yanıltılması da gerçekten üzüntü vericidir.

Haberde yer alan MİT’e yardım etmeyi kabul eden Türk kökenli şahısların askerlik sürelerinin kısaltıldığı ve bu şahısların askerlik görevleri akabinde Almanya’da ajanlık faaliyetlerine yönlendirildikleri iddiası da diğerleri gibi yalandır. Bu tarz yalanlar Almanya’daki masum vatandaşlarımızı töhmet altında bırakmaktadır. Türkiye’de askerlik süreleri kanunlarla belirlenmekte olup, bu sürelerde herhangi bir kısaltma yapılması ve bu şahısların istihbari faaliyetlere yönlendirilmesi mümkün değildir.

Almanya’nın da terör örgütleri listesinde yer alan PKK ve DHKP-C’yi adeta mağdur gibi tasvir eden haberde, Türkiye’nin aslı olmayan ithamlardan hareketle kural tanımayan bir devlet gibi sunulması asla kabul edilebilir bir tutum değildir.

Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir hukuk devletidir. Bu kapsamda Almanya’da olduğu gibi Türkiye’de de her kurumun görev ve yetkileri anayasasında net bir şekilde belirlenmiştir.

Takdir edersiniz ki mesnetsiz iddiaların haber gibi sunulması, ilgili medya organının güvenilirliğini de ciddi biçimde zedelemektedir.

Focus dergisinin gazetecilik etiğinin ciddi biçimde ihlal edildiği söz konusu yazıyla ilgili olarak bu düzeltme metnimizi okurlarıyla aynen paylaşacağına inanıyoruz.”