İngiltere'nin saygın gazetelerinden Financial Times bugünkü editoryal yazısında, Erdoğan için "Hiçbir zaman reddedilmeyi kabul etmeyen cumhurbaşkanının kaprisli yetki kullanımı Türkiye'yi kaosa doğru sürüklüyor." yorumunda bulundu. Gazete Erdoğan'ı 'Alice Harikalar Diyarında' romanındaki 'önce hüküm, sonra karar' tarzıyla Kırmızı Kraliçe karakterine benzetti.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNE "MASKARALIK" BENZETMESİ


FT yazıda, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmadan önce liderliğini üstlendiği AKP'nin, genel seçimde büyük çoğunluğun oyunu alamadığı için tek başına iktidar partisi olamadığını hatırlattı. Ayrıca gazete, seçim sonuçlarının ardından gerçekleştirilen koalisyon görüşmelerini de 'maskaralık' olarak niteledi.

"VATANDAŞ TEKRAR SEÇİM YAPMAK ZORUNDA"


Makalede, "Geçen yıl cumhurbaşkanlığına gelmeden önce 3 kere Türkiye'nin başbakanlık görevini üstlenmiş Recep Tayyip Erdoğan, anlaşılan kafasındaki planı çoktan oluşturmuş; vatandaş tekrar seçim yapmak zorunda." ifadesi kullanıldı. Ankara'nın PKK ile yapmaya çalıştığı müzakerelerin de geçen aydan beri Erdoğan'ın açtığı savaşla yıpratıldığı belirtildi.

"ERDOĞAN, TÜRKİYE'Yİ KAOSA SÜRÜKLÜYOR"


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'yi kaosa sürüklediği uyarısında bulunan İngiliz gazete, "Hiçbir zaman reddedilmeyi kabul etmeyen cumhurbaşkanının kaprisli yetki kullanımı Türkiye'yi kaosa doğru sürüklüyor. Erdoğan bu ay, insanlar beğense de beğenmese de, iktidarın kendi başkanlığına taşındığını söyledi." ifadesini kullandı.

"ÖNCE HÜKÜM SONRA KARAR"

Gazete 'Artık ülkede sembolik değil, fiili gücü olan bir cumhurbaşkanı var' sözlerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı 'Alice Harikalar Diyarında' romanındaki 'önce hüküm, sonra karar' tarzıyla Kırmızı Kraliçe karakterine benzetti.

EN BÜYÜK ŞOKU HDP YAŞATTI

Kasım ayında düzenlenecek seçime ilişkin kamuoyu yoklamalarını aktaran FT, AKP'nin anayasayı değiştirmek için ulaşacağı çoğunluğa dair bir göstergenin olmadığına dikkati çekti. Haziran'da gerçekleşen seçim sonucunda en büyük şoku Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) yüzde 10 barajını geçerek yaşattığını vurgulayan gazete, 'Kürt kentlerindeki baskılar nedeniyle bu oyların AKP'ye geri akması için fazla bir sebep olmadığını'nı aktardı.

"SEÇMEN, ERDOĞAN İKTİDARINI SONLANDIRMA FIRSATINA SAHİP"

Suruç saldırısı ardından PKK ve Ankara arasında son iki yıldır süren ateşkesin sona erdiğini hatırlatan gazete, PKK'nin asker ve polise yönelik saldırılarına işaret etti.

Suruç'taki saldırı ardından ABD öncülüğündeki hava saldırılarına katılan Türkiye'nin Suriye'deki IŞİD'e bir kere operasyon düzenlediğini vurgulayan Financial Times, Erdoğan'ın daha sonra yön değiştirerek IŞİD'den daha büyük bir tehlike olarak gördüğü PKK kamplarını hedef aldığını aktardı.

Türkiye ekonomisinin var olan karmaşa içinde daha kırılgan hale geldiği belirtilen yazıda, Anayasa Mahkemesi'nin özel okul ve dersanelerin yasaklanmasına dair aldığı kararla Erdoğan'a karşı halen bir tepkinin devam ettiği görüşüne yer verildi.

Gazete yazıyı, "Türk seçmenlerin, Haziran'da söylediklerini daha açık bir şekilde tekrar ederek Erdoğan'ın iktidarı gaspını sonlandırma fırsatına sahip" ifadeleriyle sonlandırdı.