Gençlerin katıldığı 'Almanya'da iyi yaşam' başlıklı panelde konuşan Filistinli Reem, ailesiyle beraber dört yıldır Almanya'da oturma izni beklediğini, eğer oturma izni alamazlarsa Lübnan'daki mülteci kampına gönderilebileceklerini söyledi.

Akıcı Almancasıyla 'üniversiteye gitmek istediğini' ifade eden Reem, "Diğerlerinin hayatın keyfini çıkardığını görmek bunu hiçbir zaman kendinin yapamayacağını bilmek çok zor bir durum. Geleceğin bana ne getireceğini bilmiyorum" dedi.

Merkel'in bu sözlere, "Siyaset bazen zor olabiliyor. Sen harika birisin ama sen de biliyorsun, Lübnan'daki Filistin kamplarında binlerce kişi var. Göçmenlerin hepsi Almanya'da kalamaz, bazıları evlerine dönmek zorunda. Hepsi buraya yerleşmek istese Almanya bunu idare edemez" cevabını vermesi üzerine Reem gözyaşlarını tutamadı.

Reem'in gözyaşlarını gören Merkel, Filistinli kızın yanına gidip teselli etmek için sırtını sıvazlayarak "Sen bu durumla başa çıkarak çok iyi iş yaptın" dedi. Bunun üzerine moderatör, "Sayın Başbakan, meselenin onun iyi iş yapmasıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum, bu daha çok, güç bir durumla ilgili" dedi. Merkel, "Bunun güç bir durum olduğunu biliyorum, onun için sevip teselli etmek istiyorum" yanıtını verdi.

Merkel samimi miydi, soğuk muydu?

Almanya, 2015 yılı sonuna kadar sığınma taleplerinin geçen yıla kıyasla iki kat artarak, 400 bine çıkacağı tahmininde bulunuyor. Almanya'da aşırı sağcı Pegida hareketi, 'Almanya'nın İslamlaştığı' görüşünde. Ülkede yeni kurulan sağcı Almanya için Alternatif partisi de göç kontrolünün sıkılaştırılması çağrısı yapıyor.

Almanya Yeşiller Partisi milletvekili Katrin Goering-Eckardt, "Hükümetin mülteci politikalarında yaptığı hatalar görmezden gelinemez" dedi. Belarus doğumlu yazar Evgeny Morozov ise sarkastik bir yorum yaptı: "Bu hafta Almanya'nın kamu diplomasisi şahaneydi. Merkel'in bir mülteci çocuğu ağlatması eksik kalmıştı."

Solcu gazeteci Ines Pohl ise Merkel için, "Samimiydi, kesinlikle soğuk davranmadı" dedi. Pohl, Filistinli kız vaatlerle kandırmanın veya sorularını geçiştirmenin daha zalimce olacağını söyledi ve Alman halkının çoğunun sığınma politikalarında daha sağcı bir tutumu benimsediğini, dolayısıyla Merkel'in de elinin kolunun bağlı olduğunu belirtti.BBC